Hjälparen kommer

Tankar inför helgen
Söndagen före pingst
Hjälparen kommer

”O neeej strömmen har gått”!! Det var hustrun som ropade i förtvivlan ute i köket. Hon hade just stoppat in en plåt med blåbärskaka i ugnen. Jag skyndade dit för att försöka bistå henne. ”Allt blir förstört!” Förtvivlans tårar kom i de annars alltid så glada och pigga ögonen.

Situationen var krisartad, för på bordet fanns tre plåtar till med småbullar i sina pappersformar. Min hustrun har alltid varit kreativ, och påhittig, därför var det för mig inte förvånande att hon ringde Piteå energi, i den ena telefonen för att felanmäla, och samtidigt ringa sin syster i den andra telefonen. Energi bolaget hade inte fått in någon felanmälan, men lovade att genast att ta itu med problemet, och hemma hos systern var strömmen kvar. ”Sätt på ugnen, jag kommer med mina bullplåtar om några minuter”, nästan ropade hon i telefonen till sin syster. Snabbt delade hon ut sina orders till mig om att hämta bilen och bära ut bullplåtarna till den väntande bilen. Snabbare än kvickt hade hon lindat in bullplåtarna i folie och handdukar till att placeras ut i bilens bagage och baksäte.
Sedan var det bara för mig att trampa gasen i botten till systerns nyss uppvärmda ugn. Men farten blev en aning för hög i en kurva, då en av bullplåtarna kasade ner på bilgolvet. Men de övriga plåtarna, och framförallt blåbärskakan, klarade sig utan anmärkning. Räddningsaktionen lyckades, förutom de bullar som hamnade på bilgolvet.
Nu i veckan har vi två röda dagar. En dag då vi i kyrkorna firar Jesu himmelsfärd, och söndagens gudstjänst, som handlar om hur Jesus ska sända hjälparen till sina lärjungar.
Hjälparen är ju den helige Anden, han kommer att ge lärjungarna frimodighet och kreativitet, till att vittna och bära ut budskapet om Jesus, som uppståndelsen och livet.
I Luleå kommer under denna vecka, ca två tusen EFS:are att träffas till konferens, under temat, ”Bryt ny mark”! Ett tema som öppnar upp för många olika associationer. Det de första lärjungarna gjorde, det var att de bröt ny mark för evangeliets spridning. I från den Judiska lagfromheten, till ett evangelium som talade om att vägen till Gud nu är öppen, de fick tala om ett evangelium där den totala friheten och förlåtelsen finns, i Jesu namn.
I Piteå pågår också den traditionella ekumeniska pingstkonferensen som startar vid Kristi himmelsfärd och avslutas vid pingstdagen.
Nå, vad har allt detta med hustruns bullar att göra? Jo jag fick en associerings tråd i det misslyckade, till det lyckade, genom kreativt tänkande.
Det som såg ut som ett totalt misslyckande för lärjungarna när de stod under Jesu kors, och de hörde hans förvilade skrik och rop, till att sedan i glädje få gå ut i hela världen och berätta, att han som var död nu lever. Till sin hjälp hade de hjälparen den helige Ande. De var inte utelämnade åt sitt öde.
De visade stor kreativitet när de predikade, och proklamerade att, döden var besegrad, synden var utplånad, vägen till Gud är öppen för var och en som vill komma, detta var deras ärende.

Hustrun skrek ut sin förtvivlan över att hennes bullbak var på väg att gå förlorat. Men det vändes i glädje när hon i sin förtvivlan och kreativitet vände sig till en hjälpande syster, som öppnade upp sitt kök, för att rädda de bullar som gick att rädda.
Den helige Ande kan skapa i oss kreativitet, till att hitta vägar att bryta ny mark, till att föra världshistoriens största händelse ut till vårt land och folk.

Hur gick det med med blåbärskakan och bullarna? Jo de gick bara fint, de blev riktigt fluffiga och välgräddade.

En skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman


© 2017 Hortlax EFS Kontakt