Andra avent

Tankar inför helgen
Guds rike är nära
Andra advent
Hoppsan! Vilket starkt ljus! Framför mig ser jag en rynkig gubbe. Ljuset avslöjar alla skråmor och rynkor i mitt ansikte. Det var lite överraskande med det starka ljuset från led lamporna över badrumsskåpsspegeln.
Jag har installerat nya led lampor i badrummet och ljuset från dessa lampor var betydligt starkare än vad jag hade tänkt mig. Helt plötsligt såg jag mitt ansikte mycket tydligare. Nu framträdde min orakade haka på ett avslöjande sätt, jag såg olika gropar, röda prickar och skäggstrån som jag inte visste fanns.
När jag skriver det här ligger jag i en sjuksäng vid Piteå lasarett. Jag blev inlagd på grund av vissa smärtor i bröstet den gångna natten. För några veckor sedan fick jag inopererat en stent i en av mina ådror, de ville kolla om det var den som på något sätt förorsakat mig dessa bröstsmärtor. När det gäller hjärtat, då är sjukvården på tå och lämnar inget åt slumpen. Jag har också fått besked att jag kommer att hållas kvar för observation ytterligare ett dygn. Efter det beskedet kom det en tung suck från mitt innersta. Det var ju inte så här jag hade tänkt fira fösta advent. Men nu är det på detta viset och här i sjuksalen ligger jag tursamt nog ensam, den underbart omsorgstagande personalen har stängt ner belysningen, det enda som lyser upp i rummet just nu, är en sjuarmad advents ljusstake och ljuset från min handdator, som min dotter hade vänligheten att komma med för en stund sen. Här blir jag uppassad och hjälpen är bara en knapptryckning borta.
I helgens texter berättar Jesus som så ofta förr några liknelser. Den ena handlar om det lilla fröet som planteras, och den andra liknelsen handlar om surdegsbröd. Jesus berättar om en kvinna som gör en jättedeg av 36 liter mjöl, till denna deg tar hon en oansenlig liten surdegs bit, som gör att hela den enorma degen blir genomsyrad.
Jesus talar om himlen och Guds rike som en hemlighet. Det handlar om att Guds ljuset har kommit. Han försöker förklara om Guds rikes sprängkraft. Guds rike kommer till oss som ett oansenligt litet ord, men i sig har det en oerhörd sprängkraft. Evangeliet är en Guds kraft till frälsning. Kraft heter på grekiska ”Dynamis”, i svenskan känner vi igen ordet som dynamit. Det finns sprängkraft i Guds ord.
Så här i adventstid tänder vi ljus, en del av oss många, andra smyckar hela huset med olika belysningsalternativ, men för hustrun räcker det att adventsstjärnan får lysa upp i fönstret. Men även de allra minsta ljusen tränger undan mörkret.
För mig i vårt hem, är det nu flödande ljuset i badrummet, ett problem eftersom ljuset avslöjar allt. Inte visste jag att jag hade en sådan rynkig och skrynklig hy, och trots mitt nyrakade ansikte upptäckte jag i ljuset, flera ställen i mitt ansikte som behövde rakas. Ljuset avslöjade mig. När jag nu stänger av datorn och ska försöka att sova i min sjukhussäng då kan jag, om jag så behöver, under natten bli vägledd till toan av skenet från en liten oansenlig advents ljusstake som lyser i sjukhussalsfönstret. Då blir jag också påmind om att Guds ord är ljuset på vår stig.
Himmelriket är närmare dig än vad du tror. Det ryms i ett oansenligt litet upplyst ord från Gud.
En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman

© 2017 Hortlax EFS Kontakt