Ett är nödvändigt.

Tankar inför helgen
Femtonde söndagen efter trefaldighet
Ett är nödvändigt.

Neeeej inte nu igen! Det var så jag kände efter senaste tankningen av bilen. Jag har en väldig otur när det gäller att hamna rätt med prissättningen av bränslet till bilen. Varje gång jag ska till att tanka har bensinbolaget höjt priset och strax efteråt har de sänkt priset. Jag börjar undra om det är någon konspiration mot mig.

Det finns många saker som vi tycker nödvändiga i vårt samhälle i dag. Mobilen, datorn, varmvatten i kranen, Tv och elström i kontakten. En annan av dessa nödvändigheter tycker de flesta av oss att bilen är, den ger oss frihet att färdas vilken tid som helst under dygnet. Som bilägare behöver vi inte passa buss, tåg eller flygtider, bilen ger oss frihet helt enkelt.
Vi är ju i valtider och då bombarderar de olika politiska partierna oss med olika vallöften. En del partier lovar sänka skatten på drivmedel andra att höja.
Jag tycker att de partier som vågar uttala det nästan otänkbara, det som i Sverige är som politiskt självmord i detta sammanhang, att höja skatten. De partierna, och partiledarna, dom beundrar jag för deras passion och vilja att vara politisk inkorrekt, för att något litet, vara en del i att försöka rädda denna värld från undergång.
Visst vore det bra om bensinpriset var lägre, det skulle passa min plånbok mycket bättre, men nu är det inte min plånbok det gäller, utan våra barn och barnbarns existens på denna jord.
Vi måste ta klimathotet på allvar, det är just nu det enda nödvändiga i Sveriges politiska vägval.
Till helgen har vi temat Ett är nödvändigt. Texterna där handlar om något helt annat än skatter och bränslepriser. Det är i stället ett fokus på att söka Gud istället för detta livets goda.
Jesus säger: ”Gör er inga bekymmer, fråga inte: ”Vad skall jag äta? Vad skall vi dricka? Vad skall vi ta på oss? Allt sådant jagar hedningarna efter. Men er himmelske Fader vet att ni behöver allt detta. Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.”

Inför valet den 9 september har Gud en annan agenda till oss. Han säger, Sök Guds rike.
I en av texterna är Jesus på hembesök hos syskonen, Lasarus, Marta och Maria. Maria satte sig vid Jesu fötter, hon vände sitt ansikte, sina ögon och öron mot Jesus, för att inte missa något av det Jesus hade att säga.
Till Marias syster säger han. ”Hon har utvalt den goda delen”.
Det val som Jesus talar om är ett val för livet. Han säger om sig själv att han är vägen sanningen och LIVET. Det är ett livsval som du och jag får göra inför evigheten och inför det liv vi lever här.
När jag skriver den här krönikan har jag barnbarnen från Umeå här. Tvåringen vill gärna vara nära farfar, helt plötsligt dyker hans lilla finger upp och han trycker på en knapp, antingen på mitt tangentbord eller på skrivaren som står intill. Det blir en viss dissonans hos mig, men samtidigt vill jag att han ska få vara nära mig, då får jag också tåla ett visst distraherande moment i mitt skrivande. Det är ju om honom och mina barn och barnbarn det gäller inför detta valet. Vad är det för arv som jag lämnar efter mig till dessa jag älskar?
Det allra nödvändigaste är inte bensinpriser eller skatter utan det allra nödvändigaste valet för oss människor är det som Jesus säger; det viktigaste är att söka Guds ansikte. Hebreiskan har inget ord för närhet utan där används ordet ansikte. Därför säger bibeln, ”Herren vände sitt ansikte till dig”, när han talar om närhet. Mina barnbarn vill vara nära mig, och jag vänder mitt ansikte till dem. Gud har vänt sitt ansikte till oss i sin egen Son Jesus Kristus.
Allt gott
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt