Änglarna

Tankar inför helgen
Den Helige Mikaels dag
Änglarna

Aldrig förr har mina tår varit så rena! Innan operationen av min stortå hade jag duschat hemma med tvål, schampo och en desinfektionslösning ett par gånger. När jag kom till sjukhuset tvättades foten inför lokalbedövningen. Sedan tvättades den ytterligare en gång på själva operationsbordet. Därför utryckte jag mig som så, - att aldrig förr hade mina fötter varit så rena.

Jag har haft bekymmer med mina fötter i några år, läkarna känner att de inte riktigt vet vad som är orsaken till mina bekymmer. Tillsammans med min ”husläkare” bestämde vi att försöka att tackla problemet med att operera bort lite brosk och annat, i min ena stortå, för att se om det skulle hjälpa.
När jag låg där på operationsbordet pratade jag med sköterskorna och läkaren om ditt och datt. När kirurgen var på väg att sy ihop såret fick jag hjälp till att se hur tån såg ut. Det var en märklig känsla att se hur kirurgen sydde i min tå men ändå kände jag absolut ingenting. Lokalbedövningen gjorde verkligen sitt jobb. Kirurgen sa till mig att jag skulle bli tvungen att hålla foten i högläge någon dag. Genast replikerade jag då med att säga.
”Va bra, då får frugan passa upp mig”! När kirurgen hörde mitt lite skämtsamma svar, tittade hon snabbt över det gröna skynket där jag låg och sa, med en retsam blick bakom sina skyddsglasögon. ”Där var du allt snabb va”! Alla i rummet fick sig ett gott skratt.
Operationssköterskorna gick omkring med sina gröna rockar, handskar och munskydd med ett särdeles härligt humör, de donade och fixade som änglar och gjorde allt för att jag skulle må bra och trivas.

Änglar finns dom? Jo absolut, de änglar jag mötte i veckan, de var klädda i grönt.

Änglar handlar helgens texter om. Vi möter Natanael som får höra av Jesus att om han följer Jesus ska han få se - ”himlen öppen och Guds änglar stiga upp och stiga ner över människosonen.” Natanael blir överbevisad att Jesus är Guds Messias. Han säger, -”Rabbi, du är Guds Son, du är Israels konung”. Hans bekännelse följs av den ene efter den andre av lärjungarna. De umgicks med Jesus under tre år och fick vara med om de mest fantastiska saker en människa kan få vara med om. De blev så övertygade att i princip alla led martyrdöden på grund av sin övertygelse. Den övertygelsen hade svajat bra många gånger under dessa tre år, för dem alla, men Petrus vågade säga strax innan Jesus skulle lida och dö, ”Vi tror och förstår att du är Guds Helige”. Han får vara med om hur en ängel befriar honom från fängelset, likaså Paulus och Silas får vara med om samma sak. Filippos lyftes bort av änglar till en annan stad. I början av Lukasevangeliet möter vi en ström av änglabesök, där Maria, Josef, Sakarias och även de vise männen fick änglabesök.

Änglar finns dom? Jovisst tror jag det.

Den kristna kyrkan har alltid trott på änglar och änglars närvaro i vår vardag. Om jag skulle uppmana er som läser dessa rader att skicka mig er egen berättelse, som ni har hört, eller själv erfarit, då tror jag att min postlåda skulle översvämmas av vittnesbörd om hur änglar besökt, beskyddat och talat.

Änglar finns dom? Jag har en ängel i mitt eget hem som pysslar om mig när jag nu måste hålla foten i högläge. Den ängeln gifte jag mig med för 44 år sedan.

Allt gott och en trevlig helg önskar jag dig.

Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt