Påsken

Tankar inför helgen.
Påsken
Genom död till liv.

”Lastbilen missade mig med någon meter. Jag skakar och hackar tänder gråter och mår illa, jag är fortfarande i chock.” Så skriver Magdalena Graaf ett av vittnena vid fredagens terror attack i central Stockholm. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel var under lördagen på plats, och rörda till tårar ville de visa sitt deltagande i sorgen och smärtan.

Kronprinsessan fick frågan av en journalist om hur svenska folket ska kunna gå vidare. Det enkla och vackra svaret var, ”Vi gör det tillsammans.”
Det är precis det som har hänt i Stockholm. TV och tidningar har visat hur människor kramats, hjälpt och stöttat varandra. Under lördagen och söndagen har det varit en ström av människor, som visat sitt deltagande till terrorns offer, genom att tända ljus och lägga ner blommor. Under söndagen samlades tusentals människor på Sergelstorg, för att hedra offren, och för att manifestera kärlek, som ett medel mot terrorn. Genom att stå i armkrok med varandra, och i en tyst minut, ville man visa att, terrorn får inte segra. Kärleken däremot är den makt som kan ge mänskligheten seger.

I lördags satte hamburgare restaurangen, mitt i mot vår lägenhet, alla flaggorna på halvstång. Sverige är i sorg och chock.
Ondskan blir så tydlig vid ett sådant här tillfälle, men omsorgen, godheten och kärleken lyser igenom allt starkare också.

Under påsken möter oss ondskan i och genom Jesus lidande och död. Men vi möter också det oerhört viktiga, ropet, glädjetjutet, att Jesus är uppstånden.
Hur klarade sig lärjungarna igenom den smärtsamma sorgen att se sin mästare misshandlas och dödas på ett sådant barbariskt sätt?
Jo de hade varandra, de sökte upp varandra för att få tröst. Tillsammans blev de starka.
Kronprinsessans ord kommer tillbaka in i påskens mörker. Hur ska de kunna ta sig igenom denna djupa sorg, jo genom att de gör det tillsammans.
En av de allra viktigaste delarna i sorgearbetet, det är att få sörja tillsammans. Därför vill vi i kyrkan alltid peka på vikten av mötet, vid en begravningsgudstjänst, att få dela tankar, funderingar, glädjeämnen, men också kanske få ge luft åt en inneboende ilska över döden.
Lärjungarna var i en bottenlös sorg, men den byttes i en euforisk glädje, när de förstod, att Jesus var uppstånden. De första kristna talade så mycket om Jesu uppståndelse att folk ibland missförstod vad de sa.

Jesus hade visat sig för dem, både utanför graven, ute på vägen till Emmaus, och bakom reglade dörrar inne i Jerusalem. Hans hälsning till dem var, ”Frid åt er alla”.
Mitt i kaos, mitt i den chocktraumatiska situationen som Sverige befinner sig i, vill jag få hälsa till er alla, från den uppståndne Jesus. ”Frid åt er alla”.
Vi möter terrorn, hatet, ondskan, med det vapen som Jesus använde, nämligen kärlekens och fridens evangelium. Vi gör det tillsammans.

En fridfull helg önskar jag dig. Gösta Degerman


© 2017 Hortlax EFS Kontakt