Förlorad och återfunnen

Tankar inför helgen
Tredje söndagen efter trefaldighet
Förlorad och återfunnen

”Vi har tagit studenten, vi har tagit studenten, vi har tagit studenten, hurra vad vi är bra! ” Så kommer vårt äldsta barnbarn att sjunga och ropa ifrån något traktorsläp till helgen. Vi som är hennes mormor och morfar kommer att tillsammans med hennes övriga släkt stå utanför någon av Strömbackaskolans portar och vänta på att hon och alla hennes klasskamrater ska rusa ut ur skolan.

En euforisk glädje kommer att smitta av sig på oss alla som väntar på våra barn och barnbarn. Ungdomarna kommer att rusa ut till friheten, ut till en framtid som är som ett oskrivet blad, en del till arbete, andra till fortsatta studier. Vissa kommer att följa sina drömmar och visioner, andra inte.
Vi var i Umeå förra veckan, där vi bland annat följde yngsta grabbens barn till Röbäcks ko -utsläpp. Där hoppade och skuttade kossorna runt i euforisk glädje över att efter en lång vinter äntligen fått komma ut i friheten.
En tredje glädjeyttring hittade jag när Sverige på nytt blev världsmästare i ishockey. Ett enormt mottagande fick hockeygrabbarna ute i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Tusentals människor var samlade och jublet ville inte riktigt ta slut.
Varför jag lyfter fram glädjen och jublet i dessa tre exempel är, att när jag läst helgens texter, där Jesus undervisar om det förlorade som blir återfunnet, och hans beskrivning om den väldiga glädje som uppstår när det uppdagas att det som troddes vara förlorat inte var det. Han berättar om ett förlorat får, ett förlorat silvermynt och en förlorad son.
Förtvivlan som byts i glädje är kännetecknet för helgens texter.
Varför Jesus berättar om det förlorade och den glädje som blir när man funnit det man sökt, är att han går i polemik med de skriftlärde och de fromma som tycker det är stötande att han äter och umgås med samhällets utstötta.
Jesus säger att det blir stor glädje i himmelen över varje människa som varit borta från Gud och omvänder sig. Det blir till ock med större glädje över denna enda människa än över alla de andra som tillhör de fromma.
Studenterna och kossorna, som kom ut i friheten, Hockeylagets glädje över VM guld, det är inget mot den glädje som beskrivs i vår bibel över varje människa som kommer till Gud.
Förtvivlan byts i glädje när en människa söker sig till Gud. Hur många föräldrar är det inte som har ropat för sina barns frälsning. De har i förtvivlan stormat himlen för att deras barn ska hitta frälsningen i Jesus Kristus. Vilken glädje i det hemmet när barnet hittat hem.
Under väckelsetiden här i Piteå området, sjöngs sången, ”Ring i himlens klockor, fröjd i dag det är, ty en syndar har kommit hem”. Den sången sjöngs varje gång när någon vittnade att han eller hon hade hittat tron på Jesus Kristus som sin personlige frälsare. En glädje som kan närma sig eufori uppstod bland Gudstjänstbesökarna när de fick höra att ännu en människa var bärgad för evigheten.
De delade änglarnas glädje i himlen över att en människa bestämt sig för att följa Jesus.

Hur har du det? Är du med i glädjetåget?

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman


© 2017 Hortlax EFS Kontakt