Vägen till korset

Tankar inför helgen
Palmsöndagen
Vägen till korset

Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld. Vad har dessa svenska kändisar gemensamt? Jo deras porträtt finns avbildade på Svenska sedlar. De har olika värde, från 20 kr till 1000kr.
Thore Skogmans Penninggaloppen, har varit en av radions mest spelade låtar: ”Och det är visst och sant han var så glad åt varje slant när han räkna på nytt och på nytt och på nytt så fort han nånsin hant. Ja, se pengar, ja, se pengar är till för bekymmer för fattig och för rik.”
Visst är det sant att pengar spelar en stor roll i vårt samhälle i dag. Vi har den tilltron att pengarna ska rädda oss och ge oss lycka. En av världens mest kända sångare Freddie Mercury, var frontfigur i rockgruppen Queen. Han berättade strax innan sin död, att han var oerhört ensam som människa. Trots miljonerna han tjänat sa han:”Man kan äga allt som går att få i den här världen och ändå vara den ensammaste människan på jorden”.
Det här vittnesbördet delar han med många välbärgade och berömda personer.
I helgens texter följer vi Jesu väg upp till Jerusalem, och vägen till korsdöd och förnedring. Människorna ropar den ena veckan ”Hosianna välsignad vare han som kommer i Herrens namn”, och i slutet av veckan ropar de ”korsfäst, korsfäst.”
Hosianna betyder fräls oss, rädda oss, eller giv seger. Vi Svenskar ropar ut till Astrid, Evert, Greta; Ingmar, Birgit och Dag, fräls oss, rädda oss. Vi tror att pengarna ska rädda oss, rikedomen ska ge oss segern                                                                                                                                                Hur har inte vi Svenskar förändrats under de sista 100 åren.
När jag växte upp var det en självklarhet att öppna upp hemmet för alla som kom. Finns det hjärterum finns det också stjärterum sas det. Om någon behövde en sängplats letades det fram någon gammal tagelmadrass och en hårstoppad kudde som överdrogs med ett hyfsat rent lakan och örngott. Vi var många barn, fattigt hade vi, men kornmjölsgröten den räckte till alla som satte sig kring matbordet.
         Allt eftersom välståndet har ökat har också viljan att öppna upp våra hem minskat. ”Det är statens eller kommunens sak”, säger vi och så bryr vi oss inte längre. I stället planerar vi våra semestrar eller köksombyggnationer, vi satsar allt på oss själva. Vi planerar vår ekonomi, vårt pensionssparande. Vi räknar med att pengarna ska ge oss välbefinnandet och den själsliga friden.
Tore Skogmans sång den skär igenom allt det vi försöker bygga upp. Vårt Hosianna rop är: Astrid, Evert, Greta, Ingmar, Birgit och Dag, fräls oss, rädda oss. Men Guds ord säger att pengarna är roten till allt ont, och att rikedomen kan inte rädda oss. Sverige är en av de mest sekulariserade, individualistiska och rikaste länderna i världen enligt en färsk undersökning. Men ändå ökar strömmen till läkare och psykiatriska vården på ett oroväckande sätt.
Nej pengar, rikedom och välfärd kan inte rädda oss inför evigheten, där gäller det bara en sak och det är att ”du kan ingeting ta med dig dit du går”, skriver sångaren. Inför evigheten gäller helt andra betingelser. Där spelar det ingen roll om du är miljardär och heter Kamprad eller firad rockstjärna med namn som Elvis eller Freddie Mercury eller helgonförklarad som Moder Theresa eller att du fått ditt kändisansikte på en sedel. Inför evigheten gäller det att följa med i hyllningståget upp till Jerusalem, och de tunga stegen till Golgata, för att sen ropa ut i ett crescendo, ”Han är uppstånden”.
Inför evigheten gäller bara en sak för fattig som för rik, det handlar om Jesus.
Allt gott
Gösta Degerman

© 2017 Hortlax EFS Kontakt