Den gode Herden

Tankar inför helgen
Tredje söndagen i påsktid
Den gode Herden

Lars Lagerbäck, Erik Hamrén, Pia Sundhage och Janne Andersson, vad har dessa personer gemensamt? Jo alla fyra har varit förbundskaptener för det svenska fotbollslandslagen. För tillfället är det Janne Andersson som innehar den tjänsten för herrlandslaget. Lagerbäck är för närvarande förbundskapten för Norges landslag och Erik Hamrén fick ta sig ann Island efter Lagerbäcks succéartade sessor i den lilla fotbollstokiga ön i norra delen av Atlanten.

En annan svensk som gjort succé ute i världen som fotbollstränare är Sven Göran Eriksson. Vi är inte världens bästa fotbollsnation, men håll med om att vi har många duktiga tränare och coacher i Sverige.
Piteås damer vann ju damallsvenskan i fjol och nu ska de försvara sin titel. De har redan nu visat att formen är god och vi som följer deras resa i fotbollens finrum vi känner oss både stolta och glada över att vi har ett sådant fint lag i lilla Piteå. Deras tränarduo, Stellan Carlsson och Anneli Andersén har imponerat på mig med sin ödmjuka framtoning, samtidigt som de har ett strategiskt öga hur fotboll ska spelas.
En coach eller tränare i elitfotbollen sitter inte säker på sin plats om han inte levererar vinster. När jag läser dagstidningarnas rubriker kan jag ganska ofta se att någon coach eller tränare har fått sluta på grund av för dåliga resultat på fotbollsplanen.
En tränare är ju en lagbyggare som vägleder, handleder, utbildar och coachar laget för att de ska kunna prestera på bästa sätt vid varje match.

Till helgen har vi rubriken den gode Herden i våra kyrkor. Jag för min del tycker att texterna handlar om världens bästa coach. Jesus använder inte bilden av sig som fotbollstränare eller coach utan han säger att han är den gode herden som vaktar och vakar över sin hjord.
Jesus samlar tolv oerfarna män omkring sig. Det är till antalet som ett fotbollslag med en reserv på avbytarbänken. Dessa tolv, får under tre års coachning, lära sig om hur Guds rike ska förkunnas för alla folk runt om vår värld. De får lära sig hur Guds tankar är om människan, de lär sig också om hur de ska be, hur de ska vara mot varandra, och de lär sig vad sann kärlek är.
När Jesus senare dör och uppstår, och när han ska lämna lärjungarna, då lovar han att han ska sända en annan av samma sort som han själv. Han skulle sända sin Ande till dem, och denne helige Ande han skulle vägleda dem in i hela sanningen, om att Jesus är vägen sanningen och livet.
Den kristna kyrkan har en Herde, en tränare, en coach som aldrig överger dem. Han finns där vid alla livets förhållanden. Den kristne behöver inte gå till Herdens eller coachens kontor för att få ett samtal med honom. Nej varje kristen, varje människa som vill ha med honom att göra, han har en direktlinje till Herdens hjärta och öra.
När jag skriver det här läser jag om branden i medeltidskatedralen Noter-dame i centrala Paris. Jag förundras över reaktionerna från alla världens hörn. Folk gråter och det är som om allt hopp är ute med mänskligheten för att en kyrka brinner. Jag kan förstå dess historiska värde men att en byggnad skulle vara så behäftad med känslor, det har jag svårt för att ta in. På ett liknade sätt var det när Katarina kyrkan brann i Stockholm, människor stod och öppet grät när kyrkan brann.
Min tanke är, att Gud finns inte i ett hus eller en byggnad. Det Herden, vår coach har lärt oss, det är att Guds Ande finns i våra hjärtan, vi är ett levande tempel. Hans lagbygge går ut på att vi som kristna är ett bygge av levande stenar, där Herden, coachen är grundstenen och slutstenen. Han är också dörren till detta byggnadsverk. Välkommen in i den levande byggnaden, Guds kyrka på jorden.
Allt gott en skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman© 2017 Hortlax EFS Kontakt