Fastlagssöndagen


Fastlagssöndagen
Kärlekens väg

I helgen som varit har frugan och jag varit i Umeå för att fira min syster som fyllt sjuttio år. Det blev en hel del tårta och andra godsaker som inte är det allra bästa för en midja som redan är för stor. Naturligtvis var det viktigaste föremålet för vår Umeåresa att få träffa och umgås med våra två barnbarn, hemma hos vår yngste och ende son. Vår sonhustru har en fin estetisk blick för inredning. På ena sidan av vardagsrumsväggen, mycket strategisk, strax intill den stora TV skärmen har hon hängt upp en tavla med en mycket enkel svartvit bild, av en familj, där undertexten lyder, ”vi är allt vi behöver”. Den enkla streckgubbe liknande bilden på tavlan, ger en känsla av enhet och kärlek. Det är en bild av en familj som är på väg, vart kan man inte se, men mannen håller om sin kvinna, och de två barnen håller sin mor och far i handen. Det jag gläder och imponeras av, när det gäller vår sonhustru, är hennes inställning till familjen. Den är oerhört viktig för henne, kanske än mer, på grund av hennes bakgrund som krigsflykting. Hon kom nämligen hit till Sverige som tolvåring från krigets Kosovo. Jag förstår mycket väl varför denna tavla hänger i deras hem.


En av helgens episteltexter finns med som förslag att läsas vid vigselakten, där står det bland annat, ”då består tron, hoppet och kärleken, dessa tre och störst bland dem är kärleken”. Äktenskapets innersta mening är att man ger sig själv till den andre. Det handlar om en ömsesidig överlåtelse till varandra. När Jesus talar om sig själv och församlingen talar han i termen, brud och brudgum. Det handlar om en innerlighet och närvaro.

Fastlagssöndagens texter förbereder oss för påskens stora kärleksdrama, där Gud offrar sig för Norrbottningar, Svenskar, invandrare, Judar och Greker. Alla har vi fått ta del av Jesu kärleksväg där han ger sitt liv för sin brud, för att hon, vi som Guds församling, ska få ta del av det eviga livets glädje. ”Vi är allt vi behöver” kunde jag läsa på sonhustruns tavla, jag skulle vilja ändra på texten och säga, ”Jesus är allt vi behöver”. Jesus förklarar för de skrämda lärjungarna vad som kommer att hända med honom, hur han kommer att lida och dö när han kommer till Jerusalem. Han säger till dem, att han har kommit för att, ”ge sitt liv till lösen för många”.


Bilden av familjen på väg, går mycket väl att sammankoppla med oss, som Guds barn, tryggt håller vi Jesus händer på väg mot en evighet som väntar. Vägen kan verka dunkel och oprecis, men han som går med oss, han vet hur vägen är, för han har redan gått den före oss.
Han håller om oss och viskar ömt till oss, ”Jag är allt du behöver”.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt