Jungfru Marie bebådelse dag.

Tankar inför helgen
Jungfru Marie bebådelse dag.
Guds mäktiga verk.

Har du besökt kursgården Storstrand någon gång? Då har du sett att de har byggt en liten kyrka eller ett kapell nere vid älven. Det är oerhört vackert beläget bland stora björkar och utsikt mot älven. Vyn som möter oss genom de stora perspektivfönstren är vacker både vinter som sommar.
I helgen som var hade jag en vigsel i detta kapell. Det blev en liten annorlunda upplevelse för mig som vigselpräst. De unga tu som sammanvigdes hade båda en strulig bakgrund. Bröllopsgästerna kände alla till deras livsresa, till dags datum, därför blev det som en känslobomb som mötte mig, i den första psalmen vi sjöng.

Taket nästan lyfte i det lilla kapellet när bröllopsgästerna klämde i med orden från psalmen 259, ”Saliga visshet Jesus är min”. Bruden och brudgummen nästan hoppade av glädje, både över att psalmens ord hade blivit deras, men också i glädjen att få konfirmera sin relation inför både Gud, släkt och vänner.
Brudparet sken i kapp med solens strålar som letade sig in genom perspektivfönstren. Atmosfären andades glädje och kärlek. Jag såg hur bröllopsgästerna torkade tårarna mest hela tiden, eftersom alla kände till den stora kamp dessa två haft, men nu med Guds hjälp, fått upplevelsen att Jesus fört dem ut ur mörkret in i Guds underbara ljus. Förr så kunde man få höra att en människa hade blivit härligt frälst, den etiketten kunde vi nog alla som var med, i den stunden, bekräfta att så var fallet för dessa två.

Helgens texter handlar om hur Maria får besök av ängeln Gabriel i sitt kök. Det första han säger till henne är ”Var inte rädd Maria”. Hon får beskedet att Gud hade utvalt henne till att föda Guds Son och att hennes äldre släkting Elisabeth redan är i sjätte månaden och ska föda Johannes döparen. Den gamla och ofruktsamma kvinnan fick på sin ålderdom föda ett liv till världen. Både den unga och den gamla generationen fick tillsammans vara med om att föda fram Guds nåd och väckelse till världen.
När Maria och Elisabeth möts brister de ut i en smittande lovsång till Gud. Det som verkade helt omöjligt, det hade Gud gjort med dessa två. Båda jublade över detta Guds under.

Jag kan som du förstår, inte låta bli att dra parallellen, med vigseln i det lilla kapellet och de två överlyckliga unga, som fått uppleva Guds nåd i sina hjärtan, och Maria och Elisabeths glädje över det liv som börjat växa i deras inre.
Att följa Guds vilja kan verka både lockande och skrämmande, men hur vi än känner det i vårt inre kommer Gud till oss och säger ”Var inte rädd”. När vi försöker att följa Guds vägar kommer vi att liksom Maria, Elisabeth och det unga brudparet, få uppleva hur han kommer att lysa igenom alla de problem som verkar torna upp sig framför oss. Jag tror att vi, i den här tiden, kommer att få se den unga och gamla generationen, få föda fram nytt liv, och hopp till vår nation.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman

© 2017 Hortlax EFS Kontakt