Jesus skapar tro


Tankar inför helgen
Tredje söndagen efter trettondagen
Jesus skapar tro

Det kom ett brev på posten strax före jul som väckte min nyfikenhet. Av brevets logotyp kunde jag se att det kom från Pite Älvdals sjukhus. Jag tänkte att det var någon av mina läkare som jag träffat under min sjukhusvistelse som hade någon ytterligare information till mig i detta brev.

Men döm om min förvåning när jag öppnade upp brevet och i det låg det ett julkort som var adresserad till Pite Älvdals sjukhus, men med mitt namn skrivet längst upp. Någon hade läst min krönika i gratistidningen, som jag skrev när jag låg inlagd, för ytterligare undersökningar kring mina hjärtproblem. Avsändaren kände tydligen inte till min hem adress, därför skickades julkortet till sjukhuset i stället. Det var ett väldigt fint skrivet julkort, med de varmaste hälsningar till mig om ett snart tillfrisknade, och en förhoppning om att jag även fortsättningsvis skulle skriva mina krönikor i gratistidningen. Jag kunde inte uttyda vem som skickat kortet men jag blev mycket rörd över omsorgen och vänligheten som jag kunde läsa in i detta julkort. Men det blev också rörande vackert för mig, att någon bland personalen vid Pite Älvdalssjukhus gjorde sig omaket att stoppa julkortet i ett brev och posta det vidare hem till mig.

Helgens texter handlar om att Jesus skapar tro. I ett brev som Paulus postade till församlingen i Galatien kan vi nu till helgen läsa. ”Så långt jag ännu lever här i världen lever jag i tron på Guds son som har älskat mig och offrat sig för mig. Jag kastar inte bort Guds nåd”.
Denne älskvärde person som skickade julkortet till mig hade en tro på att jag skulle få julkortet på ett eller annat sätt, även om adressen inte var den rätta, kom den i alla fall fram till mig.
När det gäller vår bön till Gud säger Paulus att när vi ber, då ber vi ibland fel, men Guds Ande vet vad vi tänker, och i sin nåd vänder han våra böner så att de kommer rätt. Det är en del av Guds nåds fullhet.

Församlingen i Galatien hade ett problem, de hade svårt att förstå Nåden i Jesus. Det problemet kvarstår ofta också hos oss.
Förra veckan fick vi stifta bekantskap med en kvinna som fick möta Jesus vid Jakobs källa strax utanför Sykar. Denna vecka får vi ta del av fortsättningen av detta drama. Hon blir överraskad av att Jesus kunde avslöja henne så totalt, och ändå acceptera henne, precis som hon var. Hon fick uppleva Guds NÅD. Hon blev överväldigad av detta möte, Jesus hade skapat tro i hennes hjärta. Hon lämnade sin vattenkruka vid brunnen och sprang in i staden för att berätta vad hon sett och hört. På grund av hennes vittnesbörd kom många till tro på Jesus.

Jesus har postat ett brev, eller om du så vill ett julkort, med en hälsning från tronsalen in i ditt och mitt liv. Han säger i evangelietexten till oss alla som vill ha med honom att göra. ”Lyft blicken och se hur fälten redan har vitnat till skörd”.
Gott folk, det är skördetid just nu. Människor i dag tar del av Jesus tron på ett nytt sätt. Jesus går omkring i våra byar och städer och skapar tro på honom och väcker en längtan efter ett liv som är meningsfullt.
Jesus ordet, eller Jesus brevet, är skrivet inte med bläck och penna utan med hans eget dyrbara blod. Visst vill du vara med i detta skördearbete??

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt