Juldagen

Tankar inför helgen
Juldagen
Jesu födelse

Jag tror inte att jag är ensam om, att varje år när det blir dags att plocka fram olika julsaker, som har med el att göra, då är det alltid någon lampa som inte lyser. Då måste jag skruva och byta lampor till dess att jag lyckats lokalisera vilken lampa som är trasig.
Julen är ljusets högtid för oss i den kristna kyrkan. Lövhyddohögtiden var ljusets högtid för Israels barn, den firades i början på oktober till minne av Israels tid i öknen men också som en tacksamhets fest för den inbärgade skörden.
Då tändes de 25 meter höga ljusstakarna som stod inne på kvinnornas förgård. Stora delar av Jerusalem lystes upp av dessa. Under detta flödande ljus firade man en jublande Gudstjänst i templet.
Där vid ljusstakarna ställde sig Jesus och ropade ut. ”Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus”.
Det kan man väl kalla, att vara pedagogisk. Det var nog inte någon som kunde glömma den predikan.
Texterna denna julhögtid berättar om stjärnan som tändes i öster, vi läser även om hur natten lystes upp av änglabesök och jubelsång, ute vid herdarnas äng, och att i Marias och Josefs hjärtan, där tändes en låga av hopp och glädje när de fick se den lilla gossen Jesus och höra herdarnas, och de vise männens vittnesbörd om honom.
Jag tror, att när de unga makarna såg på varandra, och på det lilla knytet i krubban, fylldes de av innerlig tacksamhet och förundran. Kanske sa de till varandra. ”Vad ska det bli av detta barn”?
I dag är vi lika förundrade över undret där i Julenatten. Gud blir människa. Vilken svindlande tanke! Han kom för att hjälpa oss ut ifrån vårt eget mörker, till att komma in i hans underbara ljus.
Tänd ljus i denna mörka tid och tänk på honom som är Guds underbara ljus och frälsning till oss.

En skön Jul önskar jag er alla.

Gösta Degerman


© 2017 Hortlax EFS Kontakt