Samhällsansvar 2016

Tankar inför helgen
Tjugoförsta söndagen efter trefaldighet
Samhällsansvar.


Jag satt en morgon och såg God morgon i TV 1. Det är inte vad jag brukligt skulle göra en vardagsmorgon, men nu när jag gått i pension, då har jag fått tid att sitta ner och ta del av vad som händer i den vida världen. Jag menar på ett mer långsamt sätt. För god morgon programmet är långsamt och för mig känns det bara så skönt att sitta i fåtöljen, med en kopp kaffe och ta del i de samtal som utspelar sig i TV rutan. Den här morgonen var det de gamla trotjänarna Marianne Rundström och Claes Elfsberg som ledde programmet. Som gäst i soffan hade de bland annat Inga- Britt Ahlenius chef vid FN:s internrevision. De samtalade om FN:s roll i det hotande världsläget och även om korruptionen som utbreder sig i världen och i Sverige. Jag fick veta att Svenskarna är ett korrupt folk, ”Vi har inte kallat det vid det rätta namnet” sa Inga Britt Ahlenius. Vi har kallat det för förmåner, skandaler eller att hålla varandra om ryggen. I programmet pratades det väldigt konkret om skandalen med skatteverket och vänskapskorruption. Det fastslogs där i TV soffan att ge förmåner till nära vänner och släkt, för att jag, i förlängningen, ska få nytta av det är korruption. Inga Britt Ahlenius menade att regeringen skyndsamt skulle fastställa en etisk kod som framför allt skulle gälla för dem som arbetade åt staten. Årets fredspristagare är Colombias president Juan Nanuel Santos, han får priset för sina insatser att få ett slut på det eviga inbördeskriget i landet, plus den väldiga korruptionen som lamslår stora delar av regionen.

I helgens texter möter vi en man som levde ett korrupt liv. Han jobbade åt den statliga makten vid denna tid och försnillade till sig inkomster på ett oärligt sätt. Hans namn var Sackaios, han var en kort till växten får vi veta och han var intresserad av att se och möta Jesus. Det står att han kunde på grund av sin kortväxthet inte se Jesus när han var på ingång i staden Jeriko. Därför klättrar han upp i ett träd för att få syn på manen som alla pratade om. Den där mystiske manen som kunde bota sjuka och talade om himmelriket på ett nytt sätt som ingen annan förr hade talat. Jesus stannar till vid trädet där Sackaios sitter och tittar honom i ögonen och nämner honom vid namn. Jesus säger till honom, ”Skynda dig ner, Sackaios, i dag ska jag gästa ditt hem.” Den dagen, det mötet, förändrar Sackaios liv totalt. Han inte bara öppnar sitt hem, sitt hjärta för Jesus, han öppnar också det käraste han hade, nämligen sitt kassaskåp, där han förvarade alla besparingar han hade. ”Hälften av det jag äger ska jag ge till de fattiga, har jag pressat pengar från någon ska ha få fyrdubbelt igen”, säger Sackaios. Då utbrister Jesus med glädje, ”I dag har räddningen nått detta hus”.
Ifrån att ha varit en korrupt, introvert, penningälskande man, har han genom Jesu besök i hans hem, förändrat hela sin livsstil.

Jag har haft ett vykort med en bild av Jesus inramad i en blomsterskrud fastsatt med ett rött häftstift på min anslagstavla hängandes strax intill min dator. Där stod det med sirlig text. ”Jesus är den tyste gästen i mitt hem”. Sackaios fick höra, ”I dag ska jag gästa ditt hem.” Trots hans genom korrupta liv vill Jesus möta honom och ge honom något som är vida bättre än alla rikedomar i världen. Nämligen ett befriat, försonat och förlåtet sinne. Det räckte med ett besök av Jesus för att förändringen skulle ske. Sveriges folk behöver Jesus har jag sagt många gånger, utifrån helgens texter om samhällsansvar blir det uttalandet än viktigare. Vi behöver bli befriade från det som binder oss för att få komma ut i full frihet.

Skyndsamt skulle vi försöka att leta efter den etiska koden i våra egna hjärtan och i vårt samhälle. Jesus vill besöka ditt hem, när han får vara den tysta gästen i hemmet kan allt hända.

Allt gott
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt