Kristus är uppstånden

Tankar inför helgen
Påskdagen
Kristus är uppstånden

” Hurra för livet, ett fyrfaldigt leve för mormor.” Ungefär så där lät det för ett par veckor sedan, när min hustru Anita, och även jag, överraskades av barnens och barnbarnens kärleksförklaring. De ville fira tio års minnet av att mormor fick livet åter. För tio år sedan fick Anita en hjärtinfarkt och vi var på väg att mista henne. Barnen kramade om sin mormor och gav henne teckningar och andra alster de gjort.

Barnen och barnbarnen ville fira mors, mormors och farmors uppståndelsedag. Den dagen, för tio år sedan, den minns jag som i går. Det var en traumatisk upplevelse för hela familjen. Flickorna följde mig till Sunderbysjukhus där vi i förtvivlan ropade till Gud för mammas liv. Vi grät och bad, vi ville ju inte mista henne. Jag ringde sonen som var i Karibien och berättade vad som hade hänt med mamma. ”Jag kommer hem” sa han, och en långt dygn av resor med buss, tåg och flyg kunde han redan nästa dag möta upp vid sjukhuset.
Några dagar senare flyttades Anita till intensivvårdsavdelningen vid Piteå älvdals sjukhus. Då hon ligger där ber hon att få titta på TV gudstjänsten.
Just denna dag är det påskdagen och barnen sjunger frejdigt ”Uppstått har Jesus hurra, hurra, han lever, han lever i dag. Anita berättade då att hon sjöng med i sången, men upptäckte att hon sjöng på ett annorlunda sätt. Hon sjöng, ”Uppstått har Jesus, hurra, hurra, Han lever, jag lever, han lever, jag lever idag”. Hon hade inte tänkt ut det, men orden kom bara spontant, i glädje över livet hon fått åter.

Nu till helgen firar vi världshistoriens största händelse. Vi firar Påsk. Vi får följa Jesu väg från död till liv. Vi får följa den dramatiska skildringen av hur Gud i sin egen älskade Son ger sitt liv till lösen för en hel värld. Vi följer de förtvivlade lärjungarna, kvinnorna, Jesu moder Maria. Vi hör genom världshistorien ropen, vi hör gråten, och vi känner deras ångest in i vår egen kropp. Men vi får också vara med när lärjungarna och kvinnorna får möta änglarna, budbärarna från himmelen som proklamerar att Jesus är uppstånden, att graven är tom. Vi får också vara med Maria när hon möter Jesus själv. Det är ett crescendo, ett rop över hela världshistorien att Gud vunnit seger över Döden, Satan, ondskan och världen. Jesus har öppnat en ny och levande väg fram till tronsalen för var och en som vill.
I Johannes texten kan vi läsa att Maria från Magdala gråtande tittar in i graven och ser två änglar sitta där de lagt Jesu kropp. Den ene vid huvudet och den andre vid fötterna. Jag tänker att det är en hälsning från Gud till oss i dag, att dessa två änglar sitter på det sättet som de gör. Vid tabernaklet och inne i det allra heligaste stod arken med lagtavlorna, Guds ord till människorna. Där fanns två änglar snidade som sträckte ut sina vingar över arken, med Guds ord, en på vardera sidan. I Jesu grav får vi hälsningen genom de två änglarna att Guds ord, som är Jesus själv, står under den himmelska makternas bevakning. Guds ordet har blivit levande, ordet går uppfyllelse, döden har mist sin makt.
Uppstått har Jesus, hurra, hurra, Han lever, jag lever, Han lever, jag lever idag. Anitas påsksångs tolkning där i sjukhussängen kan du och jag också ta till oss och sjunga.
Till sist hälsar jag dig med kyrkans rop i påsktid, ”Kristus är uppstånden, ja han är sannerligen uppstånden”.
En härlig och välsignad påsktid önskar jag dig.
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt