Alla helgons dag

Tankar inför helgen
Alla helgons dag
Helgonen
En kväll i förra veckan satt jag och frugan, med tårar i ögonen, inte på grund av att vi var ledsna utan det var tårar på grund av att hela vårt inre bubblade av skratt. Vi satt och såg Rowan Atkinson som den hemlige agenten, Johnny English, en dålig kopia av James Bond. Rowan Atkinson är mer känd genom sin figur MR. Bean, också han en halvt misslyckad figur där pinsamma avslöjanden och situationer avlöser varandra. Denne Engelske spion Johnny English vars havererade spioneri och pinsamheter var det som skapade dessa glädjens tårar. Om man är som jag och gillar situationskomik är det verkligen en film att rekommendera. Det var längesedan vi skrattade så mycket tillsammans, som tur var hade vi en hushållsrulle på bordet som vi fick använda till att torka tårarna och snyta oss i.

Det är Alla helgons dag till helgen och då kommer vi att tala om de som gått ur tiden. Det kommer att bli minnesgudstjänster och flera kyrkor kommer att vara öppna för stillhet och möjlighet att tända ljus. Våra gravgårdar runt om i Norrbotten kommer att bli upplysta av små ljus som flämtande trotsar mörkret. Det brukar vara en vacker syn den här tiden på året när mörkret och kylan biter tag i oss.

När min pappa dog 1986 och när min mamma dog 2013 hade vi minnesstunder efter dom. Sorgen var stor eftersom de betydde så mycket för var och en av oss syskon. Men det som slog mig det var att tårarna blandades med våldsamma skrattanfall när vi berättade olika roligheter som de hade gjort eller sagt. Vi kunde skratta vid deras minnesstund men samtidigt fanns allvaret där med sorgen och saknaden.

Jag har som präst stått vid många dödsbäddar och haft ett otal begravningar och sett den bottenlösa sorgen och saknande hos många människor. När jag har mitt griftetal vill jag alltid berätta om det kristna hoppet som talar om ett återseende en dag. Om att Jesus gått lidandets väg för vår skull och öppnat en ny och levande väg för oss alla som vill ta emot.
Jag och frugan har berättat för varandra hur vi vill att vår begravning ska gå till. Vi har talat om vilka psalmer och sånger vi tycker om och var vi ska ligga. Det vi alla vet det är att vi en gång ska dö, därför är det viktigt att tala om döden och hur vi vill att vår sista tid ska se ut.
När jag en dag skall vigas till den sista vilan vill jag gärna att mina barn och barnbarn inte bara ska gråta utan att de också ska få möjlighet att skratta vid minnesstunden åt alla mina misstag. Jag har som Mr. Bean eller Johnny English gjort många pinsamma misstag under livet, jag har missat poänger, talat baklänges och flera gånger sagt saker som kan läggas i minnenas arkiv som skrattretande felbedömningar. Men jag vill också att de ska minnas mina böner för dem, mina försök till att hjälpa dem in på trons väg och att de ska minnas att jag av hela mitt hjärta har älskat dem.

Min mor och far lämnade många fina minnen efter sig. De gjorde stora och djupa avtryck i mitt liv och i mina syskons liv. När vi minns dem minns vi med glädje allt det fina de skänkte oss barn.
Dina och mina nära och kära har lämnat avtryck efter sig, vad för avtryck kommer de dina att minnas om dig? Vad för avtryck har du gjort i deras liv? Viktiga funderingar medan vi ännu har möjlighet att göra något fint för de våra.

En fin allhelgona tid önskar jag dig.
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt