Kärlekens väg

Tankar inför helgen
Fastlagssöndagen
Kärlekens väg

”Kommer jag att börja dö nu på en gång?” Det var sjuårige Fredrik som uttryckte sin rädsla, han låg på operationsbordet, med en kanyl i sitt armveck, för att lämna en påse blod till sin tvillingsyster som skadats vid en trafikolycka. Fredriks mamma och hans tvillingsyster Cecilia hade blivit påkörda av en buss, och låg nu allvarligt skadade på sjukhuset.

Den här berättelsen finns i en bok som heter, ” Det är aldrig kört” av Kristina Reftel. Köp den gärna eftersom den boken innehåller många tänkvärda små levnads berättelser. Berättelsen om tvillingarna Fredrik och Cecilia berörde mig på djupet när jag läste den för några år sedan.
Pappan hade frågat Fredrik när de var på väg till sjukhuset, om han ville ge blod till sin syster. Eftersom de var tvillingar hade de samma blodgrupp, Cecilia hade tappat en hel del blod vid olyckan. När Fredrik låg på operationsbordet med en kanyl i armvecket, och sköterskan hade tappat en påse blod från honom, för att ge till sin syster. Det är då som Fredrik säger, ” kommer jag att börja dö nu på en gång”. När man är sju år är det inte så säkert att man har full koll på hur mycket blod man har i sin kropp. Fredrik var beredd att ge sitt blod och dö för sin syster.
Fredrik visade vad verklig kärlek är. Han var beredd att dö för att hans syster skulle kunna få leva.

Helgens texter talar om hur vägen till korset är en väg till räddning för en hel värld. Hur Gud i Jesus Kristus går in och offrar sig själv för alla människor i alla tider, från evighet till evighet.
Under fastetiden följer vi Jesus på kärlekens väg som leder fram till korset. Jesus våndades och svettades blod av ångesten i Getsemane inför det han visste skulle komma. Till skillnad från lille Fredrik, visste Jesus att hans blod skulle inte bara ge EN människa liv, utan en hel värld skulle få ta del av hans försoningsblod.
I den gammaltestamentliga texten läser vi hur en modig Judisk flicka, drottning Ester, en flicka som levde långt från sitt hemland, går in till kungen, trots att hon visste att om kungen inte lyfte sin spira mot henne skulle hon dö. Hon säger till sina Judiska vänner att de ska be för henne, ”Är jag förlorad, så är jag förlorad,” säger hon innan hon går in till kungen för att be för sitt Judiska folks överlevnad.
Hon blev bönhörd och än i dag firar Judarna en fest till hennes ära. Den kallas för Purim festen som i år firas den 21 mars.
Paulus skriver i episteltexten att, ”Gud vår frälsare vill att alla människor ska bli räddade.”
Det är alltså Guds vilja att alla människor ska få ta del av den kärlekens väg som Jesus gick för alla människor. Han är den som Paulus skriver om, som ständigt står inför Fadern och ber för dig och mig. Vi har en förebedjare som vädjar för oss, inför Guds tron. Han som står där har inte bara tömt en påse blod över mänskligheten, över dig och mig, utan i sin kropp har han försonat oss med Gud.

Det har hänt något i världshistorien som påverkar dig och mig i dag.
Lille Fredrik kunde rädda sin syster med en påse blod. Jesus har räddat en hel mänsklighet genom sitt blod. Hans väg upp till Golgata till lidande och död, kallas därför Kärlekens väg.

En skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman


© 2017 Hortlax EFS Kontakt