Palmsöndagen

Tankar inför helgen
Palmsöndagen
Vägen till korset.

Hur har du det med dator samhället? Har du samma problem som jag med alla olika nya medier som poppar upp. Ja, jag erkänner, jag är gammaldags och har svårt för allt nytt som väller in över mig. Frugan och jag har dagstidningen både som e-tidning och papperstidning, i min dator och i min telefon kan jag läsa alla de stora dagstidningarna. Jag får ett ständigt flöde av nyheter via apar, mail, sms och mms.

Vi lever verkligen i en tid då tekniken hela tiden gör framsteg in i våra hem. Nu har de flesta kyrkor och bönhus skaffat swish, eller kortläsare, det gör att det inte längre är så mycket pengar i kollekthåven, men däremot har gåvogivandet på flera platser ökat genom detta sätt att ge.
Den här krönikan skickar jag genom att maila den till redaktionen för gratistidningen. Förra veckan så hände det något med ingressen till min krönika. Helt plötsligt var det då förra veckans ingress som inledde krönikan. Någon i hanteringskedjan hade tryggt på fel knapp så att delar av krönikan byttes ut. Det felet blev en ingång till mina tankar för denna vecka.

Kommunikation är svårt för oss alla, och det fick också Jesus uppleva gång på gång under sin vandring här på denna jord, söndagens texter är inget undantag. Där står det i slutet av Johannestexten att, ”lärjungarna förstod först inte detta”. Gång på gång undervisar Jesus lärjungarna om att han måste lida och dö, och gång på gång står det att de inte förstod.

Det är ungefär som för mig att försöka att förstå all IT information som väller över mig. Jag har som tur är, en son, som är duktig på det här området, han hjälper mig allt som oftast via telefonen. För honom låter det så lätt, han säger, gå till den sidan, tryck på den ikonen och sen går du till den eller den platsen. Jag blir allt som oftast väldigt förvirrad, men jag gör son han säger, och vipps så är det som jag tyckte var så svårt, uppklarat.
För lärjungarna var det svårt att förstå att deras älskade mästare måste lida och dö. De kunde inte ta in det som Jesus sa till dem. Men det sker något med dem efter pingstdagens möte med den Helige Ande, då förstod de vad det var som hade hänt med deras mästare. Då föll pusselbitarna på plats, då kunde de predika med kraft att Jesus var Guds Messias som kommit för att rädda världen. Då förstod de att vägen till korset var nödvändig, för att försoning skulle kunna ske, mellan Gud och människan.
Liksom jag ofta har fått ta hjälp av min son för att lösa och förstå IT världens krångligheter, fick lärjungarna så småningom hjälp till att inse varför Jesus blev tvungen att gå denna svåra väg.

Påskens budskap till oss är, att vägen till Guds himmel är öppen, för var och en som vill ha med Jesus att göra.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt