Den gode Herden

Tankar inför helgen
Tredje söndagen i Påsktid
Den gode Herden

Det har gått några månader nu in i 2018. Jag har noterat att många svenska och internationella kändisar har gått bort under denna korta tid. Billy Graham, Kenneth Gärdestad, Johannes Brost, Sven Erik Fernström mer känd som Jerry Williams och senast i veckan var det Barbro Lill-Babs Svensson som vi kunde läsa om på löpsedlarna. Dokumentärerna har avlöst varandra där SVT och även andra TV kanaler har lyft fram deras liv på olika sätt.


Jag satt härom dagen och såg en TV dokumentär om medborgarrättsikonen Martin Luther King. Den 4 april i år var det 50 år sedan han blev skjuten till döds i Memphis Tennessee. Det var en finstämd berättelse om en man som vågade stå upp för rättvisa och solidaritet. Här i Sverige uppmärksammades hans kamp genom att han fick Nobelsfredspris som han senare skänkte till olika medborgarrätts organisationer i USA. Jag kan inte glömma hans oförglömliga tal vid Washington DC där han ropade ut, ”Jag har en dröm”, och talet avslutades med, ”Fri till slut, tack Gud; fri till slut”. För någon vecka sedan lånade hans 9 åriga barn barn, hans berömda ord, vid en manifestation mot de Amerikanska vapenlagarna, och de många skolskjutningarna. Barnbarnet proklamerade, ”Jag har en dröm att det får vara nog nu. Att vi ska få en vapenfri värld”.
50 år efter Martin Luther Kings död gror ett missnöje och ett växande motstånd i USA mot president Donald Trumps regim. Det gäller samma frågor som var i fokus 1968. Fattigdomen, strukturella olikheter, krigsekonomin, ekologisk förödelse och förstås vapenlagarna.
Martin Luther King, (USA,) Nelson Mandela, (SydAfrika,) Mahatma Gandhi, (Indien) och prästen Christian Fürer i Nikolaikyrkan Leipzig, (VästTyskland), alla hade de ett mål. Målet var en förändring till människornas bästa. De ledde sitt folk fram i antivåldsdemonstrationer i sina hemländer, med Jesus som förebild. De lyckades skapa hopp och framtidstro genom sitt agerande och ledarskap.
Alla de kändisar som nu är döda lämnar efter sig, avtryck in i våra egna minnens referensrum.
Vad kommer världen att minnas av deras avtryck om ca 100 år?
En man som levde för ca. 2000 år sedan lämnade ett enormt avtryck. Han blev en ledare för en hel värld. Hans namn är Jesus Kristus. Nu till söndag har vi i våra kyrkor temat ”Den gode Herden”. Vi kommer att tala om Jesus som den som följer sina ”får”, leder dem, och vakar över dem så att de kan känna sig trygga.
Den kristna kyrkan har en ledare, en Herde som vakar över sin hjord. Han har ett fridens och fredens evangelium till en trasig värld.
”Jag har en dröm”! Jag har en dröm att alla folk och nationer ska upptäcka att Jesus Kristus är dörren till evigheten, att han är alla folkens räddning och befriare.
”Fri till slut, tack Gud fri till slut” det är min förhoppning att alla, en dag, ska få ropa ut detta när Jesus kommer tillbaka.
Visst vill du också stå under Herdens vård och beskydd?

Allt gott
Gösta Degerman

© 2017 Hortlax EFS Kontakt