Guds mäktiga verk

Tankar inför helgen
Jungfru Marie bebådelsedag
Guds mäktiga verk


Vilken underbart duktig tjej Hanna Öberg är. OS guld för ett år sedan nu Europamästare och Världsmästare i skytte. Jag ger henne all min beundran och respekt för hennes idrottsliga prestation, men det som gör mig mest imponerad, det är att hon och Carlotte Kalla har tackat nej till lockande anbud från olika speloperatörer som vill använda deras namn i sin marknadsföring.

Det vittnar om en stark integritet och ett stort och varmt samhällsansvar, eftersom spelberoendet ökar lavinartat i vårt samhälle i dag behöver vi sådana profiler som Hanna och Carlotte. Personer som är framgångsrika i sitt gebit och vågar stå upp mot de starka krafter som vill förslava oss under spelmissbruket, de är viktiga samhällspelare. Det gör ju inte saken sämre att de båda tävlar för Piteå. Jag har suttit framför TV;n och bett för dem och lidit med dom när de gått dåligt och gråtit en skvätt av glädje när det gått bra.
Skidskytten Sebastian Samuelsson är likaså en kille som har fått min respekt och beundran på grund av att han vågar stå upp mot doping. Trots hotfulla kommentarer och till och med mordhot forsätter han sin kamp mot dopingen. En annan som också har gett mig ett hopp för vår ungdom, är den sextonåriga Greta Thunberg som fått med sig en hel värld av ungdomar till att protestera mot vårt sätt att exploatera vår värld. Tidningarna talar om en klimatångest som drar fram bland de uppväxande släktet. Många unga känner igen sig i det Jesus talar om skulle ske inför den sista tiden, nämligen som det står i Lukas 21:25ff. ”På jorden skall hedningarna gripas av ångest och rådlöshet vid havets och vågornas dån. Människor ska förgås av skräck i väntan på vad som skall komma över världen.”
Jag känner framtids tro för vårt unga släkte i dag. Det finns en villighet till att ta ansvar för sitt eget och andras liv. Jag tackar Gud för sådana som vågar gå emot de starka kommersiella krafter som ligger bakom den hänsynslösa exploateringen av vår jord, doping och spelmissbruk.

När jag läser helgens texter om en ung flicka som får ett uppdrag av Gud att bli mor till världens frälsare, då har tankarna kommit till mig om vad som är att ta ansvar.
Den unga Maria gick in under ett ansvar, en livsuppgift. Dåtidens skvallerpress i Nasaret pratade i stugorna och på torget att Maria var med barn. Var Josef pappan eller någon annan, kanske ryktesspridarna funderade. Det var inte någon framgångs saga som Maria gick in i. Att bli kallad äktenskapsbryterska, att höra människor tala illa om hennes son, att höra folket ropa, korsfäst, korsfäst, att följa sin son till gravens vila. Var fanns då Gud i allt detta. Men hon skulle också få uppleva glädje i att höra från sin släkting Elisabeth. ”Välsignad är du mer än andra kvinnor”. Hon fick se sin son bota sjuka, uppväcka döda, predika ett nådens evangelium till världen, hon fick uppleva hur hennes son uppväcktes i från det döda och höra honom säga att han ska komma tillbaka en dag på skyarna.
Hon tog sitt ansvar i det att hon var lydig den kallelse hon sagt ja till. Hon svarade ängeln ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt.” Trettiotre år senare säger hennes son detsamma mitt i sin ångest och kamp. ”Ske din vilja Fader inte min”.
Hanna, Carlotte, Greta och Sebastian visar genom sitt ställningstagande att de står upp för att medmänniskorna ska få ett rättvist och drägligt liv.
Det är en stor framgång att vinna VM medaljer men den största framgången i livet det är att dö bort ifrån sig själv för att andra ska få liv.


En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt