Tjugotredje söndagen efter trefaldighet

Tankar inför helgen
Tjugotredje söndagen efter trefaldighet
Förlåtelse utan gräns


Den här veckan vill jag rikta blickarna och tankarna västerut, mot vårt grannland Norge. Du som har följt med i nyhetsflödet vet att vårt grannland är i sorg, och i chock, över att deras ikoner i nationalsporten skidor är dopade.
Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug har bådat ertappats med otillåtna värden i sin kropp.
Sundby hade tagit för stor dos av astma medicinen, Ventoline och Johaug hade för mycket av ämnet clostebol, i sitt blod. Båda skidstjärnorna bedyrar sin oskuld i frågan. Deras ärenden är under utredning och tills vidare är de avstängda från att tävla.
När jag läser de olika artiklarna om dessa dopingfall, läser jag in en stor portion skadeglädje hos tidningsmakarna. Det ironiseras och insinueras omkring dessa skidstjärnor och den Norska landslagsledningen. Är det något som de systematisk har sysslat med under många år, sägs det med en känsla av arrogant, föraktfull självbelåtenhet. Andra skriver på ett mer nyanserat sätt med en känsla av nåd i sin penna. De menar att ingen ska dömas förrän domen är fastslagen.
Till helgen möter vi en man som har fastnat i kungens räkenskapsgranskning. Det visar sig att han har en ofantligt stor skuld till sin Herre. Han var skyldig kungen omräknat till dagens penningvärde till flera miljoner. Han hade ingen möjlighet att betala tillbaka sin stora skuld. Liksom den skuldsatte mannen i texten har många svenskar hamnat i ekonomiska bekymmer. Jag lästa att så många som Ca 25000 svenskar har skuldsanering, eller är på väg in i personlig konkurs.

Petrus frågar Jesus om, ”Hur många gånger skall min broder kunna göra orätt mot mig och ändå få förlåtelse av mig?” Jesus besvarar frågan genom att berätta om kungen som ger en fullständig skuldsanering.

Att drabbas av ekonomiska svårigheter eller som för Johaug och Sundby bli uthängda för något som är etiskt tvivelaktigt, är en svår prövning för de drabbade. Pressen, och människor i allmänhet, är snabba på att döma och bedöma. De båda skidstjärnorna kommer att för alltid förknippas med de svarta rubriker som kablats ut under denna höst. Likaså kommer de som hamnat i ekonomisk kris att ständigt bli ihågkomna som de som misslyckades med sin ekonomi.
Evangeliet i denna veckas texter hittar jag i att Kungen, alltså Gud själv, går in och plockar bort skulden från kontot. Han går själv in och betalar det som behövdes. Men i texterna möts vi också av en allvarlig förmaning, att liksom vi fått och tagit emot förlåtelse och försoning, på ett likande sätt ska vi också agera mot varandra.

Skammen, skulden, som de Norska skidstjärnorna känner efter dopingavslöjandet är stor, liksom för dom som blivit tvungna att få skuldsanering för sin överlevnad. Men allt av skam och skuld är, det har Jesus genom sin korsdöd på Golgata skänkt en full upprättelse och försoning till en hel mänsklighet. Därför uppmanas vi till barmhärtighet mot våra bröder och systrar som misslyckats. Vi skulle vara beredda att förlåta, inte bara sju gånger, utan sjuttiosju gånger säger Jesus.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt