Den Helige Ande

Tankar inför helgen
Pingstdagen
Den Helige Ande

Som födelsedagspresent fick hustrun för några år sedan en biljett till Galenskaparnas show av våra barn. Jag fick nöjet att halka med som på ett bananskal till denna skrattfest. Med förväntan åkte vi till Kulturens hus i Luleå för att höra dessa duktiga musiker och show artister som i många år har varit hustruns underhållnings favoriter.

Naturligtvis fick vi höra de flesta av alla deras hits, den låten som fick de allra längsta applåderna, det var förstås när Anders Eriksson och Jan Rippe sjöng låten, Roy och Roger har en Mack i hop. Genast började publiken applådera och sjunga med. När Anders Eriksson senare stod ensam på scenen och sjöng i sin slitna overall, på sitt eget sätt, Det är gött att leva.
Då hände det något i publiken, det var som om att slå på en strömbrytare, alla sjöng med, det verkade som varenda en i den stora salen kunde texten. Det uppstod en sorts elektrifierande igenkänningskontakt mellan honom och publiken.
Igenkänningskontakt var kanske ledordet i hela showen. Vi skrattade och sjöng med hela kvällen.

Till helgen firar kyrkan sin födelsedag. Vi brukar säga att kyrkan föddes på pingstdagen då den Helige Ande kom över de bedjande lärjungarna.
Jesus säger att när den Helige Ande kommer över er ska ni få kraft att bli mina vitten. ”Ty av mig ska han ta emot det han låter er veta”, förklarar Jesus.
Det är sanningens Ande som kommer till oss. Sanningen som är Jesus. Det är alltså Jesu Kristi Ande som vilar i oss, som är hans kyrka på jorden.

Paulus skriver i Efesierbrevet 5:18 ”Låt er uppfyllas av Ande.”
Grekiskan verb står i passivum, det är något som sker med oss.
Grekiskans verb står i presens, det står om något som ständigt sker. Inte en gång utan det är ett ständigt pågående verk.
Grekiskans verb står också i pluralis, det säger låt ER uppfyllas.
Det är en viktig del att påminna varandra om, att hjälpas åt att ta emot detta överflödande liv som finns i pingstundret.
Det finns en igenkänningskontakt i mötet med den Helige Ande. Det är som om det vi lyssnat till förut blir levande. Det händer något med oss när den Helige Ande får kontrollen över oss.
När jag som tjugoåring fick mitt första möte med Anden, då förvandlades märkligt nog allt det jag såg, kände, luktade, smakade till något nytt. Det var inte något nytt, men det blev nytt för mig. Naturen, blommorna, lukterna allt fick en himmelsk närvaro.
Igenkänningsfaktorn av Jesus blev total. Vi förstår att det är något som händer med oss, inte bara en gång, utan det är en pågående process. Detta möte påverkade också min relation med församlingen, jag ville vara med dom som äger Jesu Kristi Ande. Församlingen blev viktig, de blev en del i mitt växande som kristen.
När Roy i sin slitna och smutsiga overall, i all sin naivitet, och enkelhet började sjunga, då kom en våg av samhörighets känsla med låten, och till den lite ängsliga figuren på scenen.
Mitt i dina och mina tafatta försök att presentera Jesus för världen och berätta om världens största och viktigaste händelse. Då kommer Anden till vår hjälp.
Den Helige Ande vill fylla varje längtande hjärta med sig själv. Anden är Jesu Kristi Ande, en av samma sort som han, igenkänningsfaktorn är stor när vi möter honom.


En skön pingsthelg önskar jag dig.
Gösta Degerman

Herre över allting

Tankar inför helgen
Kristi himmelsfärds dag
Herre över allting

Aj,aj,aj, aj, det gjorde ont ända in i hjärteroten att se hur det stolta svenska hockey landslaget Tre kronor fick sorti från hockey VM av vårt grannland Finnland. Förvisso helt rättvist eftersom de Finska lejonen var betydligt vassare i nästan alla lägen.

Vem ska belastas för detta nesliga nederlag? Överbetalda NHL proffs, eller var det Förbundskaptenen Rickard Grönborg som inte kunde formera styrkorna på rätt sätt? På papperet var det svenska teamet överlägset bättre på alla platser, men ändå räckte de inte till mot dessa hungriga Finska lejon. Sverige hade 21 NHL proffs, medan Finnland hade 2 stycken och 18 VM debutanter.
Lite snopet måste Svenskarna lämna VM och vända hemåt för att slicka såren och förstås till en väntande semester.
Jag som är idrottsintresserad måste då sätta mitt hopp till fotbolls damernas VM som väntar runt hörnet i stället.

Vi ska fira Kristi himmelsfärd i morgon, torsdag. Det är tio dagar före pingstdagen då den utlovade Helige Anden skulle komma.
Lärjungarna var med Jesus uppe på Olivgårdsberget, en sabbatsväg, ca en kilometer från Jerusalem.
Där lyfter han sina händer över dem och välsignar dem under det att han lämnar dem i en molnsky. Molnskyn är tecknet på Guds närvaro, Israels folk följde molnskyn genom öknen, och Petrus, Johannes och Jakob fick se hur Mose och Elia samtalade med Jesus uppe på förklaringsberget i just en molnsky, där de också fick höra rösten som sa; ”Detta är min älskade Son, han är min utvalde. Lyssna till honom.”

I Piteå har vi som tradition, att samla människor till bön, mellan Kristi himmelsfärds dagen och Pingstdagen, liksom de första lärjungarna var samlade i bön, medan de väntade på att den Helige Ande skulle komma dem till hjälp. Kommande söndag har temat, ”Hjälparen kommer,” då talar vi i våra kyrkor om vår väntan och längtan att få den hjälp Jesus lovat, en Ande av samma sort som han själv skulle komma och ta plats i alla lärjungarnas hjärtan.

Att vara elitidrottsman och drabbas av en sådan neslig förlust som Tre Kronor råkade ut för måste svida ordentligt. Borta var drömmen om ett ytterligare VM guld, allt det man hoppats på var grusat.

Lärjungarna hade varit i den situtionen några veckor tidigare när deras mästare spikades fast på ett kors, där, just där, försvann allt hopp om någon fortsättning. Men efter några dagar kunde de ropa ut att Jesus var uppstånden. Efter att de sett Jesus lyftas bort i skyn, gick de ner till Jerusalem och samlades i en tio dagars bön till dess den Helige Ande kom över dem.
I söndagens gammaltestamentliga text säger Mose till Josua, han som fick uppdraget att föra Israels folk in i det land som dryper av mjölk och honung. ”Herren själv ska gå före dig. Han skall vara med dig. Han sviker dig inte och överger dig inte. Var inte rädd, tappa inte modet!”

En skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman


Bönen

Tankar inför helgen
Bönsöndagen
Bönen

Det var dags att krypa till sängs när en dialog uppstod ibland fyra av mina barnbarn. Alla låg i den stora dubbelsängen och reflekterade över vilken super hjälte de skulle vilja vara. Det fanns ju ganska många att välja bland. Hulken, Läderlappen, Spindelmannen, stålmanen för att bara nämna några.
En sa, ”Jag är den bäste super hjälten, jag är Spiderman.” ” Nej jag är den störste superhjälten jag är Iron man.” sa en av de äldre barnen. ”Nej jag är den som slår er alla jag är Stålmannen,” sa den tredje. Då ställde sig sig fyraårige Tore upp i sängen och sträckte ut sina armar och sa. ”Nej jag är den ultimata superhjälten jag är Jesus Kristus.”
Behovet av superhjältar är stor i vår värld. Hockey VM är snart över och många med mig har följt våra Svenska hockey proffs och hoppats att de skulle kunna erövra VM pokalen för tredje året i rad. I skrivandets stund vet jag inte hur det har slutat. John Lundvik har framfört sin sång ”Too Late for love,” vid Eurovision song contest i Israel. Trots en sjätteplats i slutändan hyllades han stort av juryn som deras favorit, men också förstås av hans fans. Ett annat spännande resultat som vi väntar på, är hur det går med EU valet till helgen.
EU parlamentarikerna lyfts fram i dagspressen som om de hade någon sorts superhjälte kraft att kunna förändra det mesta i vårt samhälle i dag.
Jag skulle kunna skriva långa rader om många liknade personer, tjänster och företeelser som vi sätter vårt framtidshopp till.

Men nu till helgen får vi rikta våra blickar mot den störste av alla hjältar, som ger hela världen ett hopp och en framtid. Vi ska lyssna till predikan och lära oss hur vi ska komma i kontakt med honom.Vi kommer att tala om Bönen i våra kyrkor. Det handlar om bön i Jesu namn. Bönen är hjärtats samtal med Gud säger den gamle Norske förkunnaren Ole Hallesby. Han säger också att bönen är den kristnes andedräkt, ber vi inte dör vi andligen menar han.
I den gammaltestamentliga läsningen skriver Jeremia. ”Jag vet väl vilka avsikter jag har med er, säger Herren: Välgång, inte olycka. Jag ska ge er en framtid och ett hopp”.
Hopp, det är vad Sebastian Stakset, den forne gangstermedlemmen i hiphop gruppen Kartellen, vill ge till Piteå och Norrbotten. Han och ett stort team av medarbetare planerar att den 21-25 augusti sätta upp ett tält som rymmer ca femtusen personer.
Sebastian har mött Jesus som sin personlige frälsare, och har fått den visionen, att åka runt på vissa platser i Sverige, där han vill tala om att det finns hopp för alla. Han skriver.
”Det finns hopp för dig. Ingenting är så trasigt att det inte går att laga. Det finns en framtid för dig. Det finns förlåtelse och frihet för dig. För du är älskad och så oerhört värdefull!”

När vi söker Gud i bön då byts våra åsikter till insikter. Där i bönekammaren där upptäcker vi saker som vi aldrig har kunnat lära oss genom böcker. Någon har utryckt det så, att i bönegemenskapen med Jesus, där finns det ett bibliotek, som vi fått en himmelsk nyckel till. Där i detta bibliotek där byts våra åsikter om Jesus, om den himmelska världen, om våra medmänniskor, till insikter som vi aldrig förr har haft.
Lille Tores kraftfulla proklamation med utsträckta armar, där han ropar bland sina sykon, Jesus Kristus är världens bäste superhjälte. Den proklamationen kan vi bara ropa ut i den Helige Ande. Genom honom får vi i bönen, en insikt, att han, Jesus Kristus är världens ända hopp.

En skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt