Att leva tillsammans Att leva tillsammans Att leva tilsammans

Tankar inför helgen
Tjugonde söndagen efter trefaldighet
Att leva tillsammans

Hur var det nu med vintertiden, skulle vi dra fram klockan en timme eller ska vi dra den tillbaka en timme? Den frågan kom upp vid vår ALPHA träff förra gången. En enkel regel, sa en av deltagarna är ju att tänka på trädgårdsmöblerna, att när det är vår, då ställer vi fram sommarmöblerna och när det är höst ställer vi tillbaka dom till förådet. Nu till helgen är det alltså dags att dra klockan en timme tillbaka. Då slutar sommartiden och vi går på riktigt in i vintertiden.

Den här tiden på året uppstår en ofrivillig ensamhet där kylan, snön och mörkret greppar tag i oss. Dagarna blir korta och tiden att umgås med grannar och vänner blir inte så naturligt som under sommartiden då vi i de ljusa dagarna och nätterna kunde sitt utomhus, i båten eller i sommarstugan med vännerna. Nu under den mörka årstiden är det som om tiden inte räcker till att umgås med andra än familjen. Mörkret, kylan, snön skapar för många, en känsla av nedstämdhet.
Sverige är ett av världens länder där ensamhushållen är störst. Samtidigt är det många som söker hållbara relationer. På TV söker ensamma mammor, bönder och präster efter någon att dela livet med.
Helgens tema är ”Att leva tillsammans”. Det är ju ett mycket relevant ämne i dagens Sverige.
Det är svårt att leva ensam men det är också svårt att leva tillsammans.
Mauro Scocco sjöng ”Det här är en sång för alla dom som inte kommer hem till någon som frågar hur det är”. Mannen med sammetsrösten, Krister Sjögren, sjunger om mamman som är ensam hemma och hoppas på att barnen ska komma hem till hennes födelsedag i sången, ”Den stora dagen”.
Hon står och väntar vid sin blommiga gardin på deras besök. Ensamheten kan vara plågsam.
TV serien ”Allt för Sverige”, den handlar om ett gäng Amerikaner med Svenskt påbrå, som ska försöka vinna olika sorters deltävlingar, för att till slut vinna en träff med alla sina släktingar här i Sverige. Det programmet speglar en del av hur viktigt det är med släkten. Det blir många tårar och kära möten där dessa Amerikaner får lära sig hur deras förfäder en gång levat.
Texterna för den här söndagen lär oss att visa gästfrihet, engagemang i tårar och glädje, att vara förebedjare främst för våra släktingar, men också för den ort vi lever i.
Men texten berättar också för oss att det inte alltid är så lätt att berätta om livet med Gud för sina släktingar. Många av våra nysvenskar har fått erfara hur deras släktingar har vänt dom ryggen när de bekänt sig som kristen.
När Jesus kom till sin hemstad blev han inte så väl mottagen, berättar evangelietexten. De ville inte tro på honom. Bedrövad måste han lämna dem. Lina Sandell skriver i psalmen 207 ver 4 ”Om missförstådd och sargad från vänners krets jag går”. Lina Sandell klev från sommartid till vintertid. Hon klev in i det kalla och mörka att bli missförstådd och sårad av sina vänner. Likadant var det för Jesus och kanske också för dig som läser detta. Detta är ett av det svåra att leva tillsammans. Ingen kan såra och kränka så mycket, som den som man har en nära och varm relation med. Eftersom man där har blottat sina svagheter och brister är det lätt att just detta blir det som söndertrasar relationen, eller att den genom svagheten blir till en styrka.
Vi ska vrida klockan tillbaka en timme på söndag, när Jesus dör på korset för mänskligheten vrider han tillbaka Guds uret till tidernas begynnelse. I korset är hela mänskligheten försonad med Gud.
Gud har ordnat det så, att vi ska få möjlighet att leva tillsammans för evigt. Frågan är, vill du?

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman


© 2017 Hortlax EFS Kontakt