Tredje söndagen i fastan

Tankar inför helgen
Tredje söndagen i fastan
Kampen mot ondskan

Sedan vi flyttade in till staden har våra inköp till hushållet blivit enklare på det viset att vi fått mycket mer att välja bland. Vi har gång och cykel avstånd till det mesta och det gäller också olika matbutiker.

Det finns möjlighet för oss att köpa tex. Mjölk mitt i natten om vi så vill. När det gäller restauranger har vi inom en radie av ca trehundra meter fem stycken att besöka. Urvalet är stort och i reklambladen vi får erbjuds vi procent och extra priser lite varstans.
En kväll vid nittontiden under förra sommaren eller om det nu var förrförra sommaren, cyklade jag i väg för att handla vid en av våra matbutiker mitt i stan. Vi har lärt oss att det är mycket mindre folk som handlar vid den tiden på dygnet. Det blev fyra kassar som jag skulle ta med mig på cykeln. Man är ju ingen ungdom längre men det där att cykla, det sitter ju lite i ryggmärgen, men när jag hade hängt upp matkassarna på styrstången och hoppat upp på cykeln, stötte jag till framdäcket vid trottoarkanten, i och med det tappade jag balansen och fick ta emot mig med ena foten. I den vevan ramlade en påse av styrstången och ut rullade apelsiner, svampburkar, senap och ketchup flaskor ut på gatan. Det här skedde mitt framför sommarkvälls flanerande Pitebor. Förstår du vad skamligt det var, men inte nog med det, då hör jag mig själv säga, högt och ljudligt, ”Jäklar”.

Jag som aldrig tar till några kraftord, plötsligt hör jag mig själv ropa ut detta kraftord mitt framför dessa kvällssolsflanerande ortsbor. Det vore väl inte så skamligt om det inte just var prästen som sa det.
Texterna för söndagen handlar om kampen mot ondskan. Luther talar om att vår kamp är mot synden, djävulen, världen och vårt eget kött. Någon har sagt att den kristne är som ett vandrande inbördeskrig, att man som kristen för ett ständigt krig mot sina egna begär, onda tankar och andras förväntningar om hur den kristne borde vara.
I söndagens texter möter vi Jesus på väg ner från förklaringsberget där han har samtalat med Elia och Moses. De tre lärjungarna som följde med upp fick se honom i skinande vita kläder och fått uppleva Guds helighet, och de hade fått höra rösten som sa, ”Detta är min älskade Son. Lyssna till honom”.

När de kommer ner för berget är de övriga lärjungarna i full färd i att be för en pojke med epilepsi, men bönerna verkar inte fungera för dem. Jesus talar då till sjukdomen och pojken blir frisk.

Vi som Guds barn misslyckas ofta i våra intentioner att vara goda, kärleksfulla, omtänksamma och empatiska. Jag kände det som ett misslyckande med en havererad matkasse och ett åtföljande kraftord. Du och jag får kämpa mot ondskan i vårt eget väsen, och allt mer dra oss närmare Jesus, för där förvandlas våra åsikter till insikter om att vi behöver Jesus och hans nåd allt mer i våra liv.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman.
© 2017 Hortlax EFS Kontakt