Att inte dömma

Tankar inför helgen
Fjärde söndagen efter trefaldighet
Att inte döma.

Det här med bilkörning är ju som ett kapitel för sig. Hur svårt är det inte att hålla sig lugn ibland när någon medtrafikant beter sig lite väl underligt. Ta det här med fartkameror som ett exempel. Hur många av oss har inte blivit omkörda strax innan en fartkamera dyker upp. Jag kör ganska ofta sträckan Piteå – Umeå och mellan Skellefteå och Umeå är det otaliga fart kameror.

En gång vid en av dessa Umeåresor blev jag omkörd av en bilist som hade betydligt mer bråttom än jag, då kunde jag se hur hela bak partiet blev upplyst av den framförvarandes bromsljus på grund av en fartkamera. Då dök tanken upp i mitt sinne att den fartdåren måste lära sig trafikreglerna, och att han betedde sig som en riktig ögontjänare.
Men min hustru som kan läsa mina tankar påpekade då lite varsamt att, ” Varför bromsar du in inför fartkameran”?
Naturligtvis bromsade jag också in inför stolpen med polisögat. Jag var också en ögontjänare som snabbt tittade på hastighetsmätaren och upptäckte att jag körde för fort.
Söndagens texter handlar om att inte döma. Jesus säger, ”Varför ser du flisan i din broders öga men inte bjälken i ditt eget?”
Visst är det ofta så att vi ser felen hos andra, men inte våra egna felsteg. Vi kan ofta försvara våra handlingar med olika argument, som att det var hans fel, eller det var han som började, eller han får skylla sig själv.
I en av texterna kommer de skriftlärde och fariseerna med en kvinna som ertappats med äktenskapsbrott. Lagen säger att hon ska stenas. Dessa fromma ville veta vad Jesus tänkte om saken. Han säger till dem, ”Den av er som är utan synd han kastar första stenen”. Alla gick därifrån eftersom de visste att de inte var syndfria.
När jag är ute i trafiken blir jag påmind om Jesus orden att inte döma. Jag har turen att ha en hustru som inte dömer mig, utan hon bara stilla påpekar när jag kör för fort.
Kvinna som slängdes ner framför Jesu fötter fick höra, ”Inte heller jag dömer dig. Gå nu och synda inte mer.”
Ibland kanske vi bildlikt behöver se ett bromsljus, eller en fartkamera för att tänka till och stanna upp inför det vi gör och tänker.
Jesus orden får stilla ljuda i vårt inre, ”Gå nu och synda inte mera”.

En skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt