Fjärde advent

Tankar inför helgen
Fjärde söndagen i advent
Herrens Moder.

Vi har en Jultradition i vår familj att inför julen alltid baka havrekex. Det är ett gammalt recept, från  min mormors mor, alltså från mitten av artonhundratalet. Det härstammar från släkten Öhlund i Bjurholms socken, som ligger i Västerbottens inland. När jag en dag i förra veckan stod och kavlade ut havrekexdegen gick mina tankar till min mor och hennes släkt. Jag sa till frugan att, ”tänk att så här har vi i släkten gjort ända från artonhundratalets mitt.” Det blev en nostalgisk tanke runda omkring alla i släkten, som vid den här tiden på året gör samma sak, nämligen bakar havrekex. Mina tankar vandrade vidare till mormors kusin Verner Öhlund, också han från Bjurholm. Han flyttade till USA och blev filmstjärna i Hollywood. Han blev en av de första svenskar som blev etablerad filmskådespelare i staterna. Han är mer känd under sitt mer Amerikanska artistnamn, Warner Ohland. Från de tankarna hoppade jag vidare till den prisbelönta svenska serien, ”Allt för Sverige”, där några Amerikaner kommer över till Sverige för att söka sina rötter. De får i olika deltävlingar kämpa för att bli kvar i tävlingen och den slutgiltiga vinnaren får som pris träffa sin Svenska släkt. Det är mycket gråt och funderingar kring de svenska förfäderna, och alla säger att de ska kämpa för att få möjlighet att träffa sina släktningar.
Till helgen möter vi Maria, Jesu mor, som skyndsamt är på väg till Juda bergsbygd för att träffa sin släkting Elisabeth. Hon var av prästerlig släkt och dessutom gift med prästen Sakarias. Elisabeth var med barn trots sin höga ålder. Barnet som växte i Elisabeths mage var profeten Johannes som skulle förbereda för Jesu ankomst. Maria som var tonåring och gravid behövde få en äldre vän att samtal med. Här möts två generationer som bär livet inom sig. Det är den yngre som får den äldre att utbrista. ”Välsignad är du mer än andra kvinnor och välsignat är det barn du bär inom dig.” När Släktingarna, Maria och Elisabeth möts, blir det jubel och tårar. Vi vet att av tradition, är de Judiska folket noga med släkten och att de gärna vill mötas till fest.
Nu kring juletid träffas vi i släkten till ett gemensamt julfirande, där vi hoppas att Jesus är huvudattraktionen, inte tomten eller Kalle Anka. Vi kommer att äta gammelmormors havrekex och glädjas över att vi tillsammans får fira Jesu födelse. I vår släkt finns det kändisar och ytterst vanligt folk, men det viktiga är att vi får mötas. Maria behövde Elisabeth och Elisabeth behövde Maria på samma sätt behöver vi varandra i våra kyrkor. Vi är av Guds släkt, här är vi säger Petrus i 1 Petrusbrevet 2:9. ”Ni är ett utvalt släkte, kungar och präster, ett heligt folk”.
Så kan tankarna gå när jag bakar med ett 150 årigt havrekex recept.
En riktigt god och välsignad jul önskar jag dig-
Gösta Degerman          
© 2017 Hortlax EFS Kontakt