Uppenbarelsens ljus

Tankar inför helgen
Kyndelsmässodagen eller Jungfru Marie Kyrkogångsdag
Uppenbarelsens ljus

Joel, Joseph, Timon, Timo, Michael och Joel. Så heter de sex unga män som dog när de krockade med en malmlastbil vid Masugnsbyn sydost om Kiruna förra veckan. Kompisgänget kom från alporten Adelboden i Schweiz. Pojkarna hade rest till Sverige för att ta del av naturen och möjlighet att få se norrsken, åka skidor och pimpla.
Olyckan blev till en tragedi för pojkarnas familjer, och för hela skidorten Adelboden. Men även en tragedi för personen som körde malmlastbilen, lika väl som för ambulanspersonal, och övriga som blev tvungna att agera i denna fruktansvärda olycka.
Vid ett sådant här tillfälle, tänker åtminstone jag till lite extra när jag åker ut i trafiken. Hur lätt är det inte att en olycka kan inträffa. Jag börjar bli lite till åren, och jag har sagt till mina barn, att om de ser att jag inte längre klarar av att köra bil på ett säkert sätt, då ska de utan pardon ta ifrån mig bilnycklarna. Jag tycker att jag fortfarande kör bil på ett sådant sätt att jag inte är någon trafikfara. Men det är ju min subjektiva bedömning av min bikörning, hur vida mina medtrafikanter är av en annan uppfattning, det har jag ingen aning om.
Vi har äntligen fått en ny regering och en av de första kritiska rösterna till denna regeringsbildning var, att det var för få unga med som statsråd. Tvärtom tycker jag, det är för få gamla, som kan driva en politik för de gamla. Att bli gammal är i den kristna tron inget fult eller något nedlåtande utifrån bibelns perspektiv. Bibelordet håller istället fram de gamla som en viktig del i samhällsbyggandet. Bibelordet talar om att grått hår är en ärekrona, den gamle ska du ära osv.
Den gamles visdom ska inte föraktas, för den erfarenheten han har, den har han skaffat sig genom att leva, den är genomlevt.
I helgens texter möter vi två gamla personer. Det är Simon och Hanna, båda har templet som sitt andra hem. De tillbringade stora delar av dagen till bön och fasta. Det står att den helige Ande var över dem, ledde dem och talade till dem.
De ser den sju dagar gamla babyn som Maria och Josef kommer med. De lyfter upp Jesus barnet och välsignar och profeterar över barnet och över modern Maria. De säger, ”Detta barn skall bli till fall eller upprättelse för många i Israel och till ett tecken som väcker strid”.
Några dagar senare kommer olyckan över Betlehem när kung Herodes män ställer till med ett blodbad bland traktens barn och unga för att oskadliggöra det kungabarn som de vise männen från östern hade talat om. Det var en tragedi för hela trakten, det står om ett skri av förfäran från Rama.
Tragedin var stor i Abelboden när budet om de sex pojkarnas död kom, likaväl för ambulans och vårdpersonal i Kiruna som blev tvungna att omhänderta dessa unga.
Tragedin var stor för Maria trettiotre år senare när hon var tvungen att följa sin son till gravens vila. Men glädjen blev desto större när hon upptäckte att han var uppstånden.
Att få sin tro förvandlad från en åsikt till en insikt det är ett under från Gud själv.
Den gamle Simon säger: ”Nu låter du din tjänare gå hem i frid som du har lovat. Ty mina ögon har skådat frälsningen som du berett åt alla folk”.
En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman

© 2017 Hortlax EFS Kontakt