Söndagen före domsöndagen

Tankar inför helgen
Söndagen före domsöndagen
Vaksamhet och väntan


En vän sa till mig förra veckan att hon väntade på vintern. Hon hade plockat fram mössa, vantar, och varma skor. Hon hade monterat på vinterdäcken och även fixat motorvärmare och en kupé värmare. Nu fick snön och kylan komma, hon var beredd på en kall och snöig vinter. Jag hoppas verkligen att hon har ett friskt batteri, eftersom den arktiska vintern tär hårt på våra batterier. I det här fick jag en tanke, har du haft jord fel i din bil någon gång? Jordfelet gör att det smyger ut kraft från bilens batteri. Helt plötsligt stannar bilen. Allt blir mörkt. Ingenting fungerar längre.
När man som bilägare står där med tomt batteri, då är det underbart när en vän kommer med startkablar och kopplar det till sitt eget batteri, och överför kraft från ett batteri till ett annat.
Visst kan det vara så i våra egna liv, att vi ibland behöver någon vän som kommer med startkablar och ett friskt batteri, för att vi ska få hjälp till att orka med vår vardag.
Startkablarna kan vara något så enkelt som att få ett besök, ett vänligt ord, en vänlig blick, ett telefon samtal, ett vykort. Att få bli sedd och hörd.


Helgens texter handlar om att vara vaksam och väntande på att Jesus ska komma igen. Här uppmanas vi att vara beredda, ungefär som min vän ordnade för sig inför vintern.
Det är lätt att tidens omsorger får oss att prioritera fel. Att vi vänder oss bort från det som är det viktigaste, nämligen att ha frid med Gud. När vår blick och vårt intresse vänds ifrån gemenskapen med Gud, då dräneras vi på kraften och vi tappar orienteringen. Risken är då att vi hamnar i andligt mörker, därför behöver vi hjälp att varje dag se om vårt ”andligabatteri”, för att det inte ska uppstå något ”jordfel”, som förmörkar vår andliga syn. Vi behöver Guds kraft över våra liv för att vara beredda inför den dag då Herren kommer.
Min uppmaning till dig som läser detta är att söka Herrens ansikte varje dag, då ska ljus bryta fram i ditt liv.
Jesus kommer inte bara med mössa, vantar och varma skor, för att du inte ska hamna i den mörka, andliga kylan, utan han är den gode vännen som just nu är hos dig med sina ”startkablar” och sitt ”batteri” av kraft, för få din tillåtelse att ge dig liv, värme och ljus i din vardag.


En god helg önskar jag dig.


Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt