Juldagen

Tankar inför helgen
Juldagen
Jesu födelse

I Piteå har Piteå Kristna råd och Piteå kommun tillsamans startat upp ett härbärge för de som är helt utan bostad. De flesta av dem som sover över i härbärget är de tiggare som vi möter utanför butikerna som vi besöker. Men även svenskfödda som det gått snett för i livet finns med bland dessa som är i akut hjälp av sängplats och värme. Tyvärr räcker inte sovplatserna till för alla dem som behöver.

I härbärget får de möjlighet att sova i sköna sängar med rena lakan och även möjlighet till dusch och tvätt. Vid anställningen av härbärgevärdar har tonvikten lagst på social kompetens.
Jag har tidigare skrivit om att jag och hustrun har flyttat femton gånger. De gånger vi bott i lägenhet har vi haft turen att mötas av väldigt fin service av bovärdarna. De har visat upp en väldigt fin social kompetens. Det är inget undatag den här gången. När vi ringer om hjälp kommer bovärden genast för att lösa våra problem. Det gör det extra skönt, att i min ålder få möjlighet att bo, som vi nu får göra.

I jultexten läser vi i inledningen att ” Vid den tiden utfärdade kjesar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas”. Josef och Maria tog sig då den långa vägen från Nasaret, till Betlehem, trots att Maria var höggravid. Men i texten står det, att det inte fanns plats för dem i härbärget. Men vi kan läsa in, även om det inte står så i texten, att det fanns en ”bovärd”, som såg svårigheterna för det unga paret, han öppnade upp sitt stall, och gjorde iordning ett boende för dem i halmen. ”Bovärden” gjorde det han kunde för de unga.

Jag och hustrun har liksom Maria och Josef fått uppleva under åren hur vänner har gjort så gott de kunnat för mig och min familj. Vi har fått stöd och hjälp från många underbara människor.
Det är något av detta som julevangeliet handlar om, nämligen att någon kommer till vår hjälp.  Jesus som Guds Son, han kommer till detta jordegrus för att hjälpa oss hem. Han är vår bovärd, som ställt allt iordning för oss i sin himmel.
Jesus säger att, ”i min Faders hus finns många rum.” Där är det inte någon som behöver stanna ute i kylan utan han har öppnat en ny och levande väg för alla människor i alla tider. Den som vill han får komma och ta del av det härbärge som Jesus ställt iordning.

Julens budskap handlar om att Guds fred och frid har kommit till jorden, och att Guds kärlek till sin skapelse visar sig i hans egen älskade Son.

”Ty så högt älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.” Johannes 3:16.

En rikt välsignad och god jul önskar jag dig.

Gösta Degerman

© 2017 Hortlax EFS Kontakt