Lovsång Lovsång Lovsång

Tankar inför helgen
Tacksägelse dagen
Lovsång

Det är redan oktober månad och i min kalender kan jag läsa att under denna månad ska vi hinna med att fira, kanelbullens dag, internationella barndagen, FN dagen. Under månaden ska vi även aktualisera rosabandet och sober oktober.

Det är många viktiga kampanjer som vill få plats i vår vardag. Sober oktober är en må bra kampanj med devisen, ”Drick mindre – upptäck mer.” Den vill få oss att reflektera över vår relation med alkoholen, och att avstå från alkohol under denna månad. Det är en kampanj som jag med hela mitt hjärta stöder. Tusen och åter tusen människor dör varje år av alkoholrelaterade skador. Rosa bandet kampanjen handlar om att belysa bröstcancer, och med ett syfte att finansiera cancerforskningen. 8000 kvinnor får varje år diagnosen bröstcancer. Tack vare forskningen inom detta område är överlevnadschansen i dag 80 procent. Behandlingarna blir bara bättre och bättre.

Jag har skrivit förr i denna krönika om att jag har under våren och nu i höst kört vägen från Piteå till Boden ett par gånger i veckan. Då har jag passerat Suderbysjukhus, ibland med en liten klump i magen, därför att jag då blivit påmind om de besök jag gjort där. En gång när min hustru fått hjärtinfarkt, och vid ett flertal tillfällen har jag följt barnbarnen upp för olika undersökningar.
Känslan har varit oro, innan jag fått klarhet i hur saken ligger till, och en lättnad och tacksamhet till Gud, när ändå det som var så hotande, fick ett lyckligt slut.

När jag tänker på den internationella barndagen, då tänker jag också på att det finns så många barn i Sverige som får gå hem från skolan, med en klump i magen av oro för sina föräldrar. De frågar sig, ska de vara nyktra nu, eller måste jag städa upp efter dem?
När jag tänker på Rosa bandet kampanjen, då tänker jag på mamman som just fått beskedet att hon har bröstcancer. Hur talar jag om detta för barnen säger hon?

I helgens texter möter vi Jesus på väg in mot Jerusalem, med en stor skara av människor, som ropar och sjunger, ”Välsignad vare han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden.” Människorna som följde Jesus, var de som på något sätt blivit berörda av hans undervisning, eller att de blivit föremål för helande av något slag. Jublet ville inte tystna. De hade varit med om övernaturliga saker där Jesus uppväckt döda, helat sjuka, botat blinda och lama. Den tidens teologer ville få tyst på folkskaran och uppmanade Jesus att få folket till att sluta sjunga lovsånger. Men Jesus säger lugnt till dem att, ” Om de tiger kommer stenarna att ropa.”

Pris ske Gud att det fortfarande händer under i dag. Cancersjuka blir helade, alkoholister blir nyktra, barn får tillsyn och en nystart i livet. Krigshärdar kan hitta lösningar till samförstånd genom FN tjänstemännens idoga arbete.
Det finns hopp för mänskligheten, det finns möjlighet till försoning och helande. Jesus går fortfarande omkring i vår värld och gör under. Det största av alla under är när en människa beslutar sig för att följa Jesus. Att får vara med och följa en människa från otro och tvivel till en sann övertygelse om att Jesus Kristus lever. Det är bland det största jag får vara med om som präst. Då är det svårt att inte sjunga med i jubelkören. När detta händer då brister jublet ut i himlen. Därför tystnar inte lovsången i Guds församling.

Sen får jag ju tacka Gud för att jag får se min hustrus förnöjsamma ansikte när hon fortfarande kan få fira kanelbullens dag.
Allt gott och en skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman


© 2017 Hortlax EFS Kontakt