Palmsöndagen

Tankar iför helgen.
Palmsöndagen
Vägen till korset.


Var det rätt låt som vann? Så brukar rubriken sättas i våra tidningar dagen efter den stora schlagerfesten. Frans Jeppsson så heter det nye Eurovisionhoppet i Sverige. Enligt tidningarna så charmade han hela Sverige med sin vinnarlåt. Redan som sjuåring blev han känd av Svenskafolket när han sjöng en sång om sin allra största idol, nämligen kungen på fotbollsplanen, Zlatan. Jag måste erkänna att jag inte har följt med i den stora SVT satsningen som Eurovisionsång tävlingen är. Det har sin orsak, nämligen, den sortens musik tilltalar inte mig. I min värd är det för mycket show, dans och specialeffekter. Om jag någon gång lyckas höra vad de sjunger om, då kan jag höra att där finns mycket som handlar om smärta, sorg, misslyckanden, sårighet, kärlek och sexuella anspelningar. Flera av mina barnbarn sitter som fastklistrade vid Tv:n när det är dags för denna påkostade musikfest. Även om jag inte gillar allt som presenteras, kan jag glädja mig över de många applåderna, visslingarna och ropen. Det är ballonger, ljus, rök, hejarop och feststämning över hela tillställningen. I år var det extra festligt eftersom det var femton år sedan man började med att göra deltävlingar ute längst vårt avlånga land. Det påminner mig om en hockeymatch eller en fotbollsmatch i någon av de Europeiska högsta ligorna. Det är glädje, tårar och rop och man hoppas och ber att just det lag som jag håller på ska vinna.
I helgens texter möter Jesus jubel från en väldig folkmassa när han rider in i Jerusalem på en ung Åsna. Det är en brokig skara av människor som mött upp, de har på något sätt blivit berörda av Jesus. Han blev en superkändis i dåtidens Israel. Det står i texten att de ljudligt prisade Gud för vad de fått se. Vad var det som de hade fått se?

Under de tre åren som Jesus var verksam, fick tusentals människor i Israel se honom göra märkliga under. Det står inte i helgens texter, men det är inte otroligt att det är de lama, de blinda, de spetälska, de döva som Jesus botat som finns med i lovsångskören. Kanske finns Lasarus och hans syskon tillsammans Jairus och hans dotter som Jesus uppväckte från det döda med i lovsångskören. Det står i en parallelltext att de små barnen sjunger och jublar ”Hosianna Davids Son välsignad vare han som kommer i Herrens namn”. De lärda teologerna, prästerna, de skriftlärda uppmanar Jesus till att han måste stoppa barnen att ropa på det sättet. Men då kommer den knivskarpa repliken från Jesus. ”Om dessa tiger ska stenarna ropa.”
I en barnsång sjungs det, ”det ska bli fest i himlen, fest i himlen, du får vara med och jag får vara med.” Det sägs i uppenbarelseboken att det i himmeln råder ett jubel inför Guds tron som dånet av väldiga vatten.

Tänk att våra tidningar, våra medier i västvärlden, har gått miste om världens scoop! Nämligen hur kyrkan växer runt om vår värld. Aldrig förr har kyrkan växt som den nu gör. Medan du har läst denna krönika har ca 2 personer per sekund runt om i vår värld ställt sig i lovsångskören för att prisa Jesus som frälsare och räddare. Religionsforskare menar att det kommer ca 100 000 personer till tro på Jesus, varje dygn. 3000 församlingar bildas runt om i vår värld varje vecka. Kristendomen växer snabbare än världsbefolkningen. Vi lever i missionshistoriens största väckelse. Detta har media inte sett eller inte förstått.

Det är en ofantlig mängd människor som följer med i hyllningståget för att prisa och upphöja den som vunnit den största av alla segrar. Jesus har öppnat vägen in till festsalen för en hel mänsklighet. Vill du gå med i festtåget?

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman


© 2017 Hortlax EFS Kontakt