Tredje advent

Tankar inför helgen
Tredje söndagen i advent
Bana väg för Herren

Telefonen ringde för några veckor sedan. En välkänd röst hördes i andra ändan av telefonen, det var en lite, skrovlig, och genuin pitebondska som nådde mitt öra. - Hej det är Gunnar, sa rösten! Har du möjlighet att hjälpa oss den 26 december i Kyrkan?
Det var musik nestorn i Hortlax, Gunnar Wennberg som ringde och frågade om jag hade möjlighet att hålla en andakt i Hortlax kyrka, annandag jul. I över trettio år har EFS i Hotlax haft som tradition, att vara värd för en julkonsert i Kyrkan.
När Gunnar ringde mig fick jag idén till denna krönika. Priser har delats ut. Under Nobelfesten har priser delats ut till människor som gjort skillnad i vår värld. Även Piteå flickan Hanna Öberg har tilldelats bragd guldet. Jag har i flera års tid funderat över alla våra duktiga volontärer och ledare som vi har i våra kyrkor runt om i Norrbotten. Vecka efter vecka, år efter år jobbar de troget med barn, ungdomar, sång och musikverksamhet. De gör skillnad för många människor men får sällan någon uppmärksamhet eller uppskattning. De borde alla få pris för sin trohet och sina insatser.
Jag har under några år nominerat Gunnar Wennberg och Stig Sandlund, till årets Pitebo, men deras namn har aldrig kommit fram till någon omröstning. Jag vet inte varför. Jag har lyft fram dem som toppkandidater till att prisas, på grund av deras genuina kultur insats, inom kör och musikverksamheten i våra kyrkliga sammanhang.
Dessa båda herrar har lett körer och musikverksamhet i över 100 år tillsammans. De har berikat och välsignat inte bara Piteåbygden utan hela denna norra landsända men sina musikaliska gåvor. De har genom sin insats banat väg för många unga talanger att hitta sin väg in i musikens värld. De har varit trogna sina gåvor och sin kallelse.

Helgens texter handlar om Johanns döparen. Han är den som banar väg och öppnar för Jesu stund på jorden. Han är rösten av en som ropar i öknen står det. Matteus berättar att Johannes hamnat i fängelse. Han har varit trogen sitt uppdrag och talat ut till folket att de skulle omvända sig och tro på Guds budskap till världen, som är Jesus Kristus. Han talade ut till folket till de lärde och till kungen om vad Gud ville. På grund av sin förkunnelse hamnade han i fängelse. Därifrån sände han sina egna lärjungar till Jesus och frågade: ”Är du den som ska komma eller ska vi vänta på någon annan”? Då skickar Jesus honom svaret: ”De blinda ser, de lama går, spetälska blir rena, döva hör, de döda står upp och de fattiga får ett glädjebud.”
Den store profeten Johannes kom i tvivel, efter den stora väckelse han varit i, och nu hamnade han in i ensamheten, i det kalla, fuktiga, fängelset. Han hade varit trogen sitt uppdrag, men som så ofta blir dessa stora profeter, martyrer. Johannes dödades på grund av sin övertygelse.

Gunnar Wennberg och Stig Sandlund har båda varit, liksom Johannes, trogna sitt uppdrag. De har använt sina gåvor för att Guds rike ska få växa till. De har, efter bästa förmåga, guidat människorna de mött, vecka efter vecka, år efter år, till att genom sång och musik profetera, förkunna och berätta om det allra viktigaste som hänt i världshistorien, nämligen att Jesus Kristus är världens enda hopp.
Den kristna tron handlar NÅD. Alla vi som vill ha med Jesus att göra har vunnit det högsta priset, vi har supersegrat, som skriften säger. Vi har tilldelats det ”noblaste priset” i världen, nämligen Guds frälsning. Gud har genom Jesus öppnat en ny och levande väg för alla som vill komma. När vi närmar oss Jesus förvandlas åsikter till insikter. Jag skriver det gång på gång, den kristna tron är inte ett beteende utan ett beroende av Jesus Kristus som är Guds frälsning till oss.

En skön tredje advent önskar jag dig

Gösta Degerman

© 2017 Hortlax EFS Kontakt