Den högstes profet

Tankar inför helgen
Den Helige Johannes döparens dag
Den högstes profet

Nu äntligen har fotbolls VM börjat. Vårt svenska fotbollslandslag har haft sina först träningar på Rysk mark. Invigningen är klar och det Ryska landslaget tvålade dit Saudiarabien med 5-0. Enligt en fotbollsexpert var det en av de sämsta matcherna i VM historien.

Nu när det är dags för VM fotboll, är det bara en i vårt äktenskap som är glad, nämligen herr Degerman själv. Hustruns intresse för fotboll, i procent räknat, är noll. Hon kan inte för sitt liv förstå att det ska vara så intressant och roligt, att se några personer springa med en boll fram och åter över en stor plan. Hon kan inte förstå finnessen och skönheten i denna kamp.
När Svenska landslaget spelar, då är jag som fastklistrad vid TV apparaten. Jag går in i min egen bubbla, och varken ser, eller hör något annat som händer runt omkring mig. Det är också ett av klagomålen som min kvinna vädrar då och då, att när det är fotboll på Tv, då hör och ser jag inte henne. Det är som om hon vore gift med en dövstum karl.
Jo jag erkänner att det är så, jag har svårt att slita koncentrationen från det som sker på fotbollsplanen. Om jag hade haft råd och tid, då skulle jag ha satt mig första bästa flyg till Ryssland för att på plats få uppleva denna höjdar tävling.

Varför jag skriver om fotbolls VM i min krönika, det är för att jag fick associationer till helgens text. Hur då, kan man tycka? Vad har Johannes döparen med fotboll att göra? Inte Johannes, utan hans pappa Sakarias, det var han som blev mitt associations snöre. Det står om prästen Sakarias, att han, ca ett år innan Johannes föddes, blev efter lottning den som fick gå in i templet för att tända rökelseoffret. Han klev in i det heliga, och mötte där en ängel som förkunnade för honom att han nu, på ålderns höst, skulle bli pappa. Sakarias hade svårt att tro det han hörde, därför säger Ängeln till honom att han ska bli stum, till den dagen då han ska få se det gå i uppfyllelse.
Det är här som mina associationer landar. Han blir stum. Hur många kvinnor upplever inte hur den man de gift sig med, har blivit både stum och döv. Det är som att mannen inte hör eller ser sin hustru längre.
Jo jag erkänner, att under Svenska landslagets matcher i fotbolls VM, då kommer jag att vara både stum och döv. Jag går in i min egen bubbla. Men när matchen är över, då kan jag ge min hustru, och alla andra, full uppmärksamhet. Visst är jag nördig i mitt fotbolls tittande, men jag tror i min enfald, att det är min enda last i livet. Min hustru tycker säkert annorlunda.
Att som Sakarias få göra den optimala Guds upplevelsen, att möta en helig ängel, att få höra en röst från himlen som talar om för dig vad som kommer att ske. Det är väl inget som slår detta?
När Sakarias efter ett år fick se, och hålla i den lille Johannes, då får han tillbaka sin röst, och jublade i den helige Ande säger han: ”Välsignad är Herren, Israels Gud, som besöker sitt folk och ger det frihet.”...”Så skall hans folk få veta att frälsningen är här med förlåtelse för deras synder.”
Jag kommer att jubla när Svenska grabbarna gör mål, och bli besviken när de missar målet.
Synd, det betyder bland annat att ”missa målet”! Att missa målet med vårt liv det är synd. Målet för vårt liv är det som Johannes döparen får i uppgift att predika. Målet är att få syn på Jesus.
Jesus är hela världens räddning. En dag ska alla tungor lösas till att jubla inför hans tron. Paulus skriver att ”Att då ska alla knän böja sig, då ska alla tungor bekänna att Jesus är Herre.”
Fotbolls VM är viktigt för mig, men inte det viktigaste.

En trevlig helg önskar jag dig.

Gösta Degerman© 2017 Hortlax EFS Kontakt