Nyårsdagen

Tankar inför helgen
Nyårsdagen.
I Jesu namn.

Jag läste att Zlatan Ibrahimovic har fått ett sanslöst erbjudande från Kina på 1,4 miljarder kronor. Kontraktet ska vara på två år. Men Zlatan har enligt Daily Mail nobbat detta erbjudande och stannar kvar i England. Kineserna ville ha honom eftersom hans namn borgar för att fotbollsintresset skulle öka i detta väldiga land. När jag läste det tänkte jag, att inte kan en person vara värd en sådan ofantlig lön. I vårt samhälle i dag, blir de rika, rikare och de fattiga blir bara fattigare. Bibelns syn på ägandet, delandet och pengar har de sista 30 åren helt förlorat sitt inflytande över oss Svenskar. Bibeln talar om att ge så ska du få, ge upp din egoism så följer välsignelserna med det.

Kyrkans texter börjar det nya året i Jesu namn. Det är det namnet som är större än något annat namn. Det är det namnet som en Guds ängel gav till Maria. ”Emanuel- Gud med oss.” Det är det namnet som talar om att himlen har landat här i världen. Året som gått har kanske varit ett gott år för någon, för någon annan har det varit ett år av tragik. Ett äktenskap kanske gick sönder, någon kanske har fått stå vid en döds bädd eller drabbats av sjukdom. Året som gick kan vi inte göra något åt. Men året som ligger framför oss kan vi faktiskt göra till ett gott år för någon i vår närhet, genom att vi finns där till stöd och tröst och uppmuntran.
Zlatans namn borgade för ett sanslöst erbjudande från Kina, för att locka så många som möjligt att bli fotbolls frälsta.

Men tänk så fantastiskt att du och jag får börja det nya året i det namnet som borgar för en hel världs frälsning. Tänk att vi får börja det nya året med att påminna varandra om att Gud är med oss. Jesus säger till oss ”Se jag är med er alla dagar…”
Inte bara vissa dagar utan ALLA dagar. Han är med dig de dagar då allt känns hopplöst, de dagar då ångesten kramar livslusten ur dig, de dagar då du bara känner dig så där hopplöst ensam. Men också de dagar då benen spritter av liv, och glädjen över livet, flödar över av tacksamhet.

Hans namn borgar för att du inte behöver vara ensam. Hans namn är ”Gud med oss”. Det är den största av all rikedom att få lära känna Jesus. Han har betalt ett sanslöst obegripligt högt pris för att få oss till sin himmel. Samma pris betalades för kungen, stadsministern, industriarbetaren, miljonären, undersköterskan, uteliggaren eller för Zlatan.
Jesus kan känna med oss eftersom han har levt under de livsbetingelser som du och jag har fått leva under. Han vet vad smärta, oro, ångest och fattigdom är för något. Han har känt det i sin egen kropp. Det nya året får vi börja i Jesu namn, det namnet som borgar för att vi inte behöver vara ensamma. Han är med oss alla dagar till tidens slut.

Gud med oss – I Jesu namn.
Ett gott nytt år önskar jag dig.
Gösta Degerman© 2017 Hortlax EFS Kontakt