Rik Inför Gud

Tankar inför helgen
Sjuttonde söndagen efter trefaldighet
Rik inför Gud
Hösten är bärtid. Vi, hustrun och jag, har goda vänner som har kommit till oss med vinbär, lingon, blåbär och hjortron. Havtornsbären däremot, dom har jag plockat själv. Det är lite extra gott med sylt som man själv har kokat och rensat bären till.

Jag kommer inte ihåg om jag i den här krönikan skrivit om en mycket lustig episod angående hjortron. Den utspelade sig vid en missionsauktion i Hortlax bönhus, för många år sedan. Innan vi åkte till auktionen sa vi till varandra, att om det dyker upp någon hjortronsyltburk till försäljning då lägger vi hela vår missionsbudget på den burken. Mycket riktigt fanns det en burk stående där tillsammans med stickade strumpor, morötter, potatis och vackert virkande dukar. Vi riktade in oss på hjortronsyltburken och gjorde oss klara för att ta fajten om detta skogens guld. När auktionsutroparen lyfte burken upp i luften skyndade jag mig att ropa ett ganska högt pris för burken, just för att ingen annan skulle vilja haka på. Men döm om min förvåning, då det kom ett motbud från andra änden av lokalen. Jag såg inte vem som gav moteld mot mitt bud, men jag tänkte inte ge mig så lätt, därför höjde jag budet ordentligt en gång till, men förvånad hörde jag att mitt bud bjöds över igen ifrån samma person. Samtidigt skrattade flera i salen åt mig och min intensiva kamp att erövra den åtrådda hjortronsyltsburken. Till slut visade det sig att det var hustrun som ovetande om mig var den som bjudit över hela tiden, därav den uppsluppna stämningen bland mötesbesökarna.

Till helgen handlar texterna att vara rik inför Gud. Jesus talar om att inte samla skatter här på jorden utan samla skatter i himlen. Han säger att; ”Där din skatt är där kommer också ditt hjärta att vara.” Skatter, det är min analys av riksdagsvalet, att det är det som svenska folket satt sin röst på. Klimatfrågan var den viktigaste frågan för svensken enligt en undersökning gjord strax innan valet. Men trots detta var det plånboken som fick komma i första hand när vallokalerna stängdes.
Jesus talar i helgens texter om mammon dyrkan. Hur fel vi hamnar när pengarna får styra och vårt ego blir centrum för vår livsfilosofi. En gammal predikant sa; ”Det svåraste för Gud att frälsa, det är våra plånböcker.”

Jag har skrivit om det förr, att Jesus aldrig skulle kunna bli stadsminister i Sverige. Eftersom han säger, ”Ge så ska du få”, ”Om någon slår dig på din högra kind vänd också den andra till”, ” Gå och sälj allt det du äger, kom sedan och följ mig”.”Allt vad ni vill att människorna ska göra mot er det ska ni också göra mot dem”, ”Ge lån utan att hoppas få igen”. Jag skulle kunna fylla hela den här krönikan med liknade Jesus citat. Vad är det Jesus vill säga till oss denna helg?
Jo liksom jag och hustrun åtrådde den gula hjortronsyltburken så mycket att vi kunde ge nästan hur mycket som helst för att få den, så menar Jesus att våra liv ska vara, och levas, när det gäller att rycka himmelriket till oss. Den kristna kyrkan är ”himmelska miljonärer”, som Calle Öst sjunger i en gammal sång. Vi har vunnit allt, därför att Jesus har betalt det högsta priset för oss. Han har ropat ut i tronsalen, ut i atmosfären, ut i världsrymden, att skulden är betald. Den Onde har lagt ett motbud för din och min själ, men Jesus har köpt oss, betalningen är fullständig, vi är fria.

Han, Jesus, har öppnat en ny och levande väg för oss alla. Vägen till tronsalen är öppen för egoisten som för terroristen, fromisen som för kommunisten. Guds valfråga är; VILL DU?

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman




© 2017 Hortlax EFS Kontakt