Den Helige Ande

Tankar inför helgen
Pingstdagen
Den Helige Ande

Som födelsedagspresent fick hustrun för några år sedan en biljett till Galenskaparnas show av våra barn. Jag fick nöjet att halka med som på ett bananskal till denna skrattfest. Med förväntan åkte vi till Kulturens hus i Luleå för att höra dessa duktiga musiker och show artister som i många år har varit hustruns underhållnings favoriter.

Naturligtvis fick vi höra de flesta av alla deras hits, den låten som fick de allra längsta applåderna, det var förstås när Anders Eriksson och Jan Rippe sjöng låten, Roy och Roger har en Mack i hop. Genast började publiken applådera och sjunga med. När Anders Eriksson senare stod ensam på scenen och sjöng i sin slitna overall, på sitt eget sätt, Det är gött att leva.
Då hände det något i publiken, det var som om att slå på en strömbrytare, alla sjöng med, det verkade som varenda en i den stora salen kunde texten. Det uppstod en sorts elektrifierande igenkänningskontakt mellan honom och publiken.
Igenkänningskontakt var kanske ledordet i hela showen. Vi skrattade och sjöng med hela kvällen.

Till helgen firar kyrkan sin födelsedag. Vi brukar säga att kyrkan föddes på pingstdagen då den Helige Ande kom över de bedjande lärjungarna.
Jesus säger att när den Helige Ande kommer över er ska ni få kraft att bli mina vitten. ”Ty av mig ska han ta emot det han låter er veta”, förklarar Jesus.
Det är sanningens Ande som kommer till oss. Sanningen som är Jesus. Det är alltså Jesu Kristi Ande som vilar i oss, som är hans kyrka på jorden.

Paulus skriver i Efesierbrevet 5:18 ”Låt er uppfyllas av Ande.”
Grekiskan verb står i passivum, det är något som sker med oss.
Grekiskans verb står i presens, det står om något som ständigt sker. Inte en gång utan det är ett ständigt pågående verk.
Grekiskans verb står också i pluralis, det säger låt ER uppfyllas.
Det är en viktig del att påminna varandra om, att hjälpas åt att ta emot detta överflödande liv som finns i pingstundret.
Det finns en igenkänningskontakt i mötet med den Helige Ande. Det är som om det vi lyssnat till förut blir levande. Det händer något med oss när den Helige Ande får kontrollen över oss.
När jag som tjugoåring fick mitt första möte med Anden, då förvandlades märkligt nog allt det jag såg, kände, luktade, smakade till något nytt. Det var inte något nytt, men det blev nytt för mig. Naturen, blommorna, lukterna allt fick en himmelsk närvaro.
Igenkänningsfaktorn av Jesus blev total. Vi förstår att det är något som händer med oss, inte bara en gång, utan det är en pågående process. Detta möte påverkade också min relation med församlingen, jag ville vara med dom som äger Jesu Kristi Ande. Församlingen blev viktig, de blev en del i mitt växande som kristen.
När Roy i sin slitna och smutsiga overall, i all sin naivitet, och enkelhet började sjunga, då kom en våg av samhörighets känsla med låten, och till den lite ängsliga figuren på scenen.
Mitt i dina och mina tafatta försök att presentera Jesus för världen och berätta om världens största och viktigaste händelse. Då kommer Anden till vår hjälp.
Den Helige Ande vill fylla varje längtande hjärta med sig själv. Anden är Jesu Kristi Ande, en av samma sort som han, igenkänningsfaktorn är stor när vi möter honom.


En skön pingsthelg önskar jag dig.
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt