Kampen mot ondskan

Tankar inför helgen
Tredje söndagen i fastan
Kampen mot ondskan

Säkerhets läget i världen blir alltmer osäkert, komplext och svårhanterligt säger konteramiral Jonas Haggren till TT. Oron i världen gör att han går till regeringen och ber om ett extra anslag till Sveriges försvarsmakt. Han vill att regeringen fördubblar anslagen till försvaret.

Enligt Jonas Haggren innebär det att personal styrkan skulle ökas från dagens 50 000 personer till ca 120 000 personer år 2035. Fler stridsfartyg och flygplan, plus långdistans robotar, står på hans önskelista. Han menar att det finns en tröskeleffekt i och med att Sveriges försvar skulle uppgraderas. Meningen med en tröskeleffekt är enligt Jonas Haggren att det skulle kosta mer för en fiende att angripa Sverige.

Jag läser ett kapitel från Gamla testamentet varje morgon som en del i min morgonandakt.. Det är ju inte alltid en uppbygglig läsning för mig, eftersom det skrivs så mycket om krig och död. Men ibland när jag läser min bibel är det som om jag hamnar i nutid. Jag tänker att varje gång du och jag sätter oss vid TV:n, eller läser vår dagstidning, då överöses vi av bilder och reportage från jordens alla hörn, om krig och eländes elände.

Det senaste åren har jag träffat många människor från länder där kriget har tvingat dem att fly. Jag har fasat och fascinerats av deras berättelser. Mitt i allt det svåra har många fått ett möte med Jesus.
De berättar frimodigt om sin nyvunna tro och många av dem räds inte för martyrdöden om de skulle sändas tillbaka. De har mött något eller någon som är större än deras rädslor. Det finns många övernaturliga berättelser om hur Jesus har kommit till deras hjälp.

Helgens texter för oss in i ett militärt drama. Det är Israel som står stridsberedd mot Filistéernas här. Vi läser om hur den unge David stiger fram med en stenslunga, mot den väldige Goliat, som var rustad med ett spjut som liknade en vävbom. Om någon vadslagnings sajt i dag hade lagt ut oddsen för att David  skulle besegra Goliat då skulle 100% satsa på Goliat som segrare. David hade inte en uns av chans att besegra denna jätte. Men trots att han inte hade dåtidens moderna stridsverktyg, som spjut och svärd, lyckades han ändå besegra Goliat genom en liten sten som han slungade iväg.
Med orden: Jag går emot dig i Herren Sebaots namn, han som är Israels härars Gud”, sprang David emot Goliat samtidigt som han också ropade över dalen: ”Alla här ska inse att det är inte med svärd och spjut som Herren ger seger”.
Gud gjorde undret som ingen kunde ana, den väldig Goliat föll genom en enkel fåraherdepojkes stenslunga.
Under andra världskriget myntades uttrycket, ”Sverige står väl rustad”! Den kristna församlingen, Guds kyrka på jorden, den står också väl rustad inför kampen mot ondskan. Paulus skriver att: ”Den kamp vi har att kämpa är inte mot kött och blod, utan mot ondskans andemakter i himlarymderna”.
Vi står väl rustad mot det onda om vi har Jesus med oss i vår vardag. Visst, vi blir inte förskonade från all djävulskap som finns runt omkring oss, men vi har en som bär oss igenom allt det onda.
Det är något som våra nysvenskar på ett mycket övertygande sätt hjälpt mig att se.

Allt gott
Gösta Degerman© 2017 Hortlax EFS Kontakt