Försonaren

Tankar inför helgen
Femte söndagen i fastan
Försonaren

”Lätt dem hall på till dess de val vänner.” Det var min pappas svar på mammas förtvivlan när jag och min ett år äldre bror Tomas brottandes och slogs ute på gräsmattan en dag i Maj för si så där drygt femtio år sedan. Mammas rop ” Säg åt dem att sluta slåss,” förblev utan gensvar från pappas sida. Han visste att bara vi fick bråka av oss lite ungdoms sturskhet skulle vi svalna av i våra känslor.
Jag minns inte vad det var som fick oss att börja bråka och slåss så infernaliskt. Mamma hade lagt ut koskit i blomrabatterna hösten innan, denna koskit blev vårt tillhygge i vårt ungtupps kämpande.
Vi gned in och pressade koskit i den andres ansikte, öron, näsa och hår. Ingen av oss ville ge sig utan vi hittade på olika sätt att använda komockorna på. Till sist blev det som pappa hade profeterat ute på bron där han skrattande hade sagt till vår förtvivlade mor, ”Lätt dem hall på till dess de val vänner.”
Mycket riktigt efter ca en timme var det remi, oavgjort ute på gräsmattan. Vi satt där och såg på varandra och började skratta. Vi såg ju helt förskräckliga ut, med koskit i hela ansiktet, håret och kläderna. Vi kunde inte utse någon vinnare, men vinsten den blev att vi kunde bli vänner igen och skratta åt oss själva.

I helgens texter möter vi människor som bråkar och slåss. De vill överta företaget, som handlar om en vingård, de tänkte att de kunde slå ihjäl företagets sändebud och genom det skulle de kunna överta vingården. De trodde att företagets ägare inte skulle se eller ana vad de gjorde med hans sändebud. En färsk nyhet i våra medier är ju Swedbanks svindlerier och penning tvätt. De som hanterat dessa väldiga summor som det talas om, trodde dom att detta skulle gå obemärkt förbi?
Men nu talas det om miljarder i skadestånd till bankens ägare.
Ofantliga summor som en enskild människa inte skulle kunna betala.
I Efesierbrevet 2:14 står det, ”Ty han, (Jesus) är vår frid, han har brutit ner skiljemuren som stod emellan oss, nämligen ovänskapen.” Paulus skriver också. ”Ty redan när vi var Guds ovänner, blev vi försonade genom hans blod ”.
Temat för helgen är Försonaren. Jesus har försonat oss med Gud. Han gjorde det medan vi ännu var hans ovänner. Han gick in och tog straffet för vår skuld. En skuld som vi aldrig någonsin har kunnat betala tillbaka. Han har rivit ner skiljemuren, ovänskapen som har varit på grund av människans syndafall.
Min bror och jag bråkade till dess att vi helt uttröttade blev tvungna att bara sitta ner på gräsmattan och skratta åt varandra. En lustighet i denna episod, eller skildring av vårt bråkande, det är att vi båda senare blev präster. ”Lätt dem hall på dels de val vänner”, sa pappa, och det blev vi, de allra bästa vänner, vi båda vill av hela våra hjärtan, att alla ska få uppleva Jesus, som den som skapat fred mellan Gud och människan.
Jesus som försonaren gick in och tvättade mänskligheten ren från all smuts och orenhet genom sin korsdöd på Golgata. I påskens väsen, i påskens budskap är Jesu död och uppståndelse det allra centralaste i den kristna tron. Där räcker Gud människan, de rena, nytvättade kläderna.
Han försonade oss redan medan vi var Guds ovänner, han har skapt fred och frid. Den friden kan du som läser detta få uppleva denna dag. En enkel bön till Jesus öppnar upp vägen ända in i tronsalen.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman

© 2017 Hortlax EFS Kontakt