Hjälparen kommer Hjälparen kommer Hjälpen kommer

Tankar inför helgen
Söndagen före pingst
Hjälparen kommer
 
Dansbandssångaren med den smäktande rösten, Christer Sjögren sjunger i visan,”Den stora dagen”, om en mor som väntar på att hennes barn ska komma hem till hennes födelsedag. Hon har dukat med det finaste porslinet, och klätt sig i sin finaste klänning. Men barnen ringer och säger att de inte kan komma ifrån och att de tagit fel på vilken dag det var.
 
 
Nu på söndag kommer vi att fira Mors dag här i Sverige. Överallt kommer mammor att få blommor och tårta. Kanske blir hon utbjuden på en fin middag någonstans. Men det kommer också att finnas mammor, som i Christer Sjögrens visa, som står vid sin blommiga gardin, och väntar hela dagen på sina barn. Sorgsen måste hon gå till sängs utan att barnen dykt upp.

När jag var ca tio - elva år gammal då bestämde jag och några andra pojkar i byn, med våra föräldrars medgivande, att tälta ute på en ö i Tavelsjön. En äldre bror till mig rodde oss pojkar ut till ön, eftersom mamma inte ville att vi skulle ha båten under natten. Hon var rädd att vi skulle göra något tokigt om vi hade tillgång till båten. Vi var en fem, sex pojkar i samma ålder som skulle övernatta i tält, och få uppleva det stora äventyret. Vi reste genast tältet och gjorde upp eld för att koka vatten till potatismoset. Korven grillade vi över öppen eld, av bara farten slank också de medhavda mackorna ner i små pojkarnas magar. Den goda hemgjorda saften dracks också upp innan vi somnade för kvällen. När morgon kom hade vi inget att äta eller dricka. Vi hade festat upp alltsammans kvällen före. Några av oss stod vid stranden och grät. Vi kände oss övergivna, hungriga, och bortglömda. Vi kommer aldrig härifrån var det någon som sa.
Men mamma hon hade omsorg om oss, hon visste vad små pojkar brukar göra med maten. Hon förstod att vi skulle äta upp alltihop under kvällen, därför skickade hon min bror att hämta oss, långt tidigare än vad vi egentligen hade sagt från början.
Till helgen talar vi kyrkorna om att Hjälparen kommer. Det handlar om den helige Ande som Jesus hade lovat skulle komma, och som lärjungarna i sin bönekammare skulle vänta på.

De bad och väntade på den utlovade Anden, en Ande som skulle bli deras hjälpare.
I Piteå har vi just nu en böneperiod inför pingsten. Vi använder tiden mellan Jesu himmelsfärd och pingstdagen som en tid i bön på samma sätt som de första lärjungarna gjorde. Vi väntar inte på att Jesus ska sända sin Ande till oss, för det har han redan gjort, utan vi ber och hoppas att vi ska få vara med om att se människor frälsta och att de ska söka sig till Gud.
Christer Sjögrens visa om den väntade modern, eller min bild av mamma som står och väntar vid köksfönstret och funderar hur hennes barn har det. Det är en fin bild på hur Gud står och väntar och längtar efter sina bortsprungna barn. Som mamma skickade iväg storebror för att hämta oss hem från vårt sjöäventyr, har Gud skickat ut hjälparen, för att han ska hjälpa alla Guds barn, att i stor frimodighet, i Andens kraft uppmana varje bortsprunget barn, att komma hem till sin längtande Far.
Längtar du efter Gud? Han finns där intill dig.  
Vi ber med David i psalm 33. ”Herre, låt din nåd vila över oss, ty vi hoppas på dig.”
En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt